Campania #EUandME ajunge și în România, în cadrul Festivalului Pelicam, din Tulcea

Pelicam se desfășoară la Tulcea, la sfârșitul lunii iunie

Reprezentanța Comisiei Europene în România lansează sâmbătă, 22 iunie, campania #EuandME, în cadrul Festivalului Pelicam, din Tulcea. Campania #EUandME se adresează cu precădere tinerilor, și se derulează în cele 28 de state membre pe o perioadă de 18 luni. Ea include producția și difuzarea, în special pe rețelele sociale, a unor filme de scurt-metraj realizate de cineaști cunoscuți la nivel european, organizarea unui concurs pentru tineri regizori, precum și evenimente organizate în toate statele membre.

Cinci regizori europeni cunoscuți s-au alăturat acestui demers și au realizat câte un scurt-metraj, pentru ca mesajul campaniei să ajungă mai ușor la tineri, iubitori de film. Filmele lor abordează teme universale precum dragostea/singurătatea, teama/curajul, sau dorința de a cunoaște lumea și de a-și urma pasiunile. De la doi frați care invită restul Europei în satul lor, până la dansatorul care își începe o afacere în cel mai inedit loc, tinerii pot afla cum fiecare are puterea de a face ceea ce își dorește.

„Tema centrală a filmelor este dialogul, între oameni cu opțiuni si viziuni diferite despre viață, care descoperă că îi unește acel liant universal care topește toate diferențele: dragostea“, declară șeful Reprezentanței Comisiei în România, Angela Cristea, prezentă la lansarea de la Tulcea.

Filmele care vor fi prezente la Festivalul Pelicam sunt:

  • Pensiunea Vie – regizor german Matthias Hoene, câștigătorul premiului „Cannes Lion”
  • Oona – de Zaida Bergroth, regizoare finlandeză câștigătoare a numeroase premii internaționale
  • Singuraticul – de Tomasz Konecki, regizorul polonez care a lucrat cu nume precum Gerard Depardieu și Danny DeVito.

Totodată, UE va da tinerilor șansa de a-și realiza propriile filme prin intermediul unui concurs dedicat regizorilor tineri, iar câștigătorii vor primi un grant în valoare de 7.500 euro pentru realizarea filmului.

Toate filmele – cele realizate de cei cinci regizori profesioniști și câștigătoarele concursului pentru regizori tineri – vor fi găzduite pe platforma https://europa.eu/euandme/ro/, al cărei obiectiv este acela de a furniza exemple din viața reală, alături de date și cifre care arată contribuția UE în viețile tinerilor.

Tinerii români și UE

  • Între anii 1998 și 2017, aproape 134.000 de persoane au participat la programele Erasmus, dintre care 80.000 studenți cu burse Erasmus și aproape 54.000 de participanți la schimburile cu tinerii.
  • În Corpul European de Solidaritate, programul de voluntariat, ucenicie sau training, la care se poate înscrie orice tânăr din UE, sunt înregistrați 2.000 de români.

1 Trackback / Pingback

  1. Pelicam – festivalul care aduce, la Tulcea, filme în premieră națională – revine pe 20 iunie 2019 – Tulcea NEWS

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*