Deputatul USR Tulcea Eugen Terente a depus un proiect de lege în sprijinul persoanelor cu dizabilități

Terente Eugen - deputat USR Tulcea

Deputatul USR Tulcea Eugen Terente a depus un proiect de lege în sprijinul persoanelor cu dizabilități, îmreună cu colegii săi an Rodeanu – deputat USR Galați și Lazar Marian deputat USR Vâlcea.

Astfel, proiectul prevedere acordarea de pensii de invaliditate pentru persoanele cu dizabilități fără capacitate de muncă pentru a le fi asigurat un nivel de trai decent.

Inițiativa legislativă vine după ce România se află sub media europeană în privința procentului de cheltuieli adresate persoanelor cu dizabilități, conform celor mai recente informații Eurostat.

”Important de menționat este faptul că ultima statistică actualizată la data de 29.03.2022 a Autorităţii Naționale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi ne arată că numărul total de persoane cu handicap grav(fără capacitate de muncă), instituţionalizate și neinstituționalizate, este de 304.929 dintre care 45.272 sunt minori.

Mai mult decât atât, deficitul de personal specializat alocat îngrijirii la domiciliu a persoanelor cu dizabilități, numărul limitat de programe care să pună în valoare abilitățile acestora, cât și valoarea infimă a indemnizațiilor de handicap nu sunt în măsură să susțină participarea și integrarea în societate a acestei categorii de persoane”, declară Eugen Terente, deputat USR de Tulcea.

Parlamentarul a mai spus că deși combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale ar trebui să fie unul dintre obiectivele majore ale statului român, la momentul actual un adult cu handicap grav are un venit lunar de 598 de lei, fapt ce subliniază că măsurile guvernamentale pentru combaterea sărăciei nu au avut rezultatele scontate ținând seama că persoanele cu dizabilități nu îşi pot acoperi nevoile de bază deși valoarea coșului minim este de 3.275 lei pe lună de persoană, recalcularea valorii coşului realizându-se în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2022, raportat la luna septembrie 2021.

”Având în vedere această situație, considerăm că persoanele care se nasc cu handicap grav și nu pot activa pe piața muncii trebuie să beneficieze de o pensie de invaliditate decentă.

În acest sens, acest demers legislativ se impune a fi adoptat cu atât mai mult cu cât integrarea pe piața muncii a acestei categorii de persoane reprezintă din nefericire un proces nefezabil, iar indemnizația lunară cât și bugetul complementar acordat conform Legii nr.448/2006 nu sunt suficiente pentru a le asigura persoanelor care se nasc cu handicap grav un nivel de trai decent, raportat la coșul minim de consum pentru un trai decent.” au declarat inițiatorii de la USR, în expunerea de motive.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*