Depunere de coroane la Monumentul Independenței, cu prilejul zilei de 10 mai

Depunere de coroane la Monumentul Independenței. FOTO Consiliul Județean Tulcea

Vineri, 10 mai 2024, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni, și administratorul public al județului, Dumitru Mergeani, au participat la ceremonialul militar și religios dedicat Zilei Independenței de Stat a României, organizat de Instituția Prefectului – Județul Tulcea împreună cu Garnizoana Tulcea, la Monumentul Independenței.

La evenimentul, la care au mai fost prezenți prefectul Alexandru Dan Munteanu, deputatul Mirela Furtună, managerul  public al municipiului, Nicolae Bibu, și alți reprezentanți ai autorităților publice locale și militarizate din județul nostru, a fost oficiat un serviciu religios de către preotul Dumitriu Torino, parohul Capelei Militare din municipiu (lăcașul de cult al Garnizoanei Tulcea), și au fost depuse coroane de flori.

„Hristos a înviat! Iată-ne în data de 10 mai, sărbătorind Ziua Independenței de Stat, o zi cu o foarte bogată încărcătură și o foarte mare simbolistică. 10 mai înseamnă foarte mult pentru poporul nostru greu încercat. Înseamnă Ziua Monarhiei, înseamnă Ziua Independenței, Ziua Regalității. De asemenea, pe 10 mai 1905 s-a emis Iradeaua imperială de către sultan, în urma căreia a fost declarată ziua întregii romanități balcanice. În special, comunitățile macedo-române și megleno-române au fost recunoscute și au primit drepturi civile egale asemeni tuturor celorlați creștini din imperiul otoman. Data de 10 mai, din punctul meu de vedere, este cea mai importantă dată din istoria României. Inclusiv Marea Unire de la 1 Decembrie nu putea fi realizată fără independență, iar 10 Mai 1877, momentul în care am intrat noi în războiul ruso-turc, pentru a ne câștiga independența, a fost cea mai bună decizie pe care a luat-o statul român. Atunci, politicieni din toate taberele s-au unit pentru ca România să-și câștige independența.

De asemenea, primul act normativ  emis după declararea independenței pe data de 10 mai a fost instituirea celei mai înalte distincții pe care o avem și astăzi, respectiv «Steaua României». Pe aceasta scrie «In fide salus», care înseamnă «În credință e salvarea».

Toate acestea se întâmplă pe 10 Mai – Ziua Independenței. Așadar să nu ne uităm nicicând eroii, să nu ne uităm nicicând înaintașii, pentru că ei au vărsat sânge, pentru ca noi, astăzi, aici, să fim împreună și să-i pomenim. Vă doresc multă sănătate, nu vă uitați eroii și Hristos a înviat! Doamne, ajută pe români și România!”, a declarat cu acest prilej vicepreședintele Mihai Huleni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*