Aproape 50 de tone de pește braconat a fost confiscat în 2018 în județul Tulcea

Puietul din specia protejată a fost eliberat în apă. FOTO Poliția de Frontieră (arhivă)

În cursul anului 2018, Comisariatele și Echipa mobilă a ARBDD, împreună cu echipajele de control ale Serviciului de Poliție Delta Dunării, Biroului Județean de Poliție Transporturi Tulcea, Inspectoratului de Jandarmi Județean Tulcea, Garda de Coastă – Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Tulcea, Inspectoratul Județean de Poliție Tulcea, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Rezervației Biosferei Delta Dunării, au avut o activitate intensă pe linia braconajului.

În total au fost efectuate un număr de 3.993 acțiuni urmare cărora s-au aplicat 1.815 sancțiuni contravenționale în valoare de 539.022 lei și au fost constatate 350 de infracțiuni.

În urma acțiunilor au fost confiscate 49.658 kg de pește, 8.338 unelte de pescuit (plase monofilament, setci, năvoade, vintire, etc.), 72 de ambarcațiuni, 52 de motoare și 9 autovehicule.

„Din această situație lipsesc rezultatele acțiunilor întreprinse de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Rezervației Biosferei Delta Dunării și Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură“, au precizat reprezentanții ARBDD.

O concluzie rezultată din datele prezentate la această dezbatere ar fi aceea că fenomenul braconajului există la un nivel îngrijorător atât pentru autoritățile care vizează protecția mediului și dezvoltarea durabilă cât și pentru cele care urmăresc respectarea prevederilor legale, fiind afectate în același timp și condițiile de muncă și de viață ale comunităților locale și ale celor care au înțeles că respectarea legii este în avantajul pe termen lung al tuturor.

„În pofida activităților organelor de control implicate în stoparea braconajului, a amenzilor, dosarelor penale și confiscărilor de zeci de tone de pește, mii de unelte de pescuit, zeci de ambarcațiuni, motoare si vehicule (valorând sume însemnate de bani) braconierii reușesc să compenseze aceste pierderi continuând activitățile ilegale. Pentru a contracara acest fenomen este evidentă nevoia de colaborare si coordonare mai eficientă a tuturor instituțiilor și autorităților statului dintr-o perspectivă lărgită, pentru a demonta toate componentele acestui sistem de activități ilegale prin: înăsprirea cadrului legal, reducerea timpului de intervenție, implicarea altor autorități vizând legalitatea construcțiilor unor adăposturi pescărești care favorizează braconajul, reziduurile evacuate și deșeurile abandonate în locuri nepermise, etc.“, au punctat cei de la ARBDD

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*