VIDEO Managerul Serviciului de Ambulanță Tulcea dorește înființarea unei substații la Sulina. Radu Nicolae Sicinshi: “Crearea acesteia, benefică pentru locuitorii din Delta Dunării”

Managerul Serviciului de Ambulanță Județean Tulcea, Radu Nicolae Sicinschi. FOTO Adrian Boioglu

Managerul Serviciului de Ambulanță Județean Tulcea,  Radu Nicolae Sicinshi, a dezvăluit planurile pe care le are pentru 2023, iar unul dintre acestea îl reprezintă crearea unei substații la Sulina, care ar fi benefică pentru locuitorii din Delta Dunării, având în vedere că nu în toate localitățile se află medici de familie. De asemenea, un elicopter care să deservească exclusiv Delta Dunării, dar și o șalupă medicalizată sunt alte obiective ale conducerii Serviciului de Ambulanță Județean Tulcea.

Radu Nicolae Sicinshi a declarat pentru TLnews că un proiect care trebuie realizat este reabilitarea termică a clădirii în care funcționează Serviciul de Ambulanță.

“Noi avem o mulțime de proiecte în derulare. În primul rând, este vorba de o reabilitare a Serviciului Județean de Ambulanță Tulcea, o reabilitare termică. E o clădire făcută în 1969. În afară de faptul că am mai văruit-o noi, am mai cârpit-o pe ici pe colo, nu s-a făcut mare lucru. Urmează ca din luna ianuarie constructorul să vină să se apuce de treabă.  Este un proiect derulat cu ajutorul Consiliului Județean Tulcea. Am înțeles cu fonduri europene”, a spus Radu Nicolae Sicinshi.

El dorește și realizarea unei substații de ambulanță la nivelul orașului Sulina.

“Un alt proiect al nostru de strictă necesitate se referă la crearea unei substații la nivelul orașul Sulina, o, substație a Serviciului Județean de Ambulanță. Necesitatea acestei substații este dată și de situația geopolitică actuală. În rada portului sunt foarte multe nave care așteaptă să intre pe canalul Sulina să ducă sau să aducă mărfuri din Ucraină. Vă dați seama că au fost și 150 de nave, dar dacă punem 100 de nave, cu o medie de 20-25 de marinari pe navă, ar fi undeva la 2.000 de marinari. Deci e un mic oraș plutitor și pot avea o mulțime de probleme, de toate tipurile, începând de la micile accidente care se pot întâmpla pe o navă, se mai lovesc, își mai taie câte un deget. Deci am fost  solicitați să intervenim pe pe mare ca să asigurăm asistența medicală de urgență”, a povestit managerul Serviciului de Ambulanță Tulcea.

El susține că această substație ar fi benefică și pentru locuitorii din Delta Dunării.

“Crearea acestei substații ar fi benefică și pentru locuitorii din Delta Dunării, pentru că este o zonă izolată, o zonă în care trăiesc o mulțime de oameni. Nu în toate localitățile sunt medici de familie, iar oamenii au nevoie de asistență medicală. Noi o putem oferi. Suntem cu un specific aparte. În afară de ambulanțele terestre avem și ambulanțe navale și la nevoie putem apela și la elicopterul de la Galați, de la Constanța, care vin în sprijin. Din câte am înțeles de la colegii noștri de la unitatea de aviație într-un an vor veni încă două elicoptere special pentru Tulcea și atunci probabil că vor rezolva mult mai ușor problemele pe care le avem”, a mai afirmat Radu Nicolae Sicinshi.

Managerul SAJ Tulcea s-a referit și la importanța elicopterului la intervențiile medicale din zonă.

“Tendința noastră a fost și am avut până anul trecut un elicopter permanent aici al Unității Speciale de Aviație, dar era unul mai vechi, care din șase în șase luni trebuia să mergă câteva luni la revizie ca să i se schimbe anumite piese care neapărat necesitau schimbate. Anul acesta a fost retras, urmînd să primim două elicoptere noi. Nu noi personal, ci Unitatea specială de aviație care ne va sta la dispoziție cu acest mijloc de transport aerian. Este mai mult decât benefic. De ce? Pentru că una este să faci 10 minute de la Sulina la Tulcea sau dacă se consideră că pacientul trebuie dus la Constanța sau la București, pleacă direct.

În 40 de minute poți să ajungi la București, în mult mai puțin timp la Constanța. Deocamdată, noi folosim elicopterul care operează Galațiul și Constanța. În 10 minute elicopterul de la Galați este în orice port al Deltei, Constanța, puțin mai mult, dar ne-au fost întotdeauna de real folos și chiar de la București au venit când am avut nevoie și am solicitat acest elicoptere. În timpul iernii, dau un exemplu, când s-ar putea să înghețe Dunărea sau mai sunt sloiuri pe Dunăre și sunt localități izolate unde este foarte greu de ajuns, nici nu poți să îți permiți cu navele pe care noi le avem în dotare să încercăm forțarea drumului și atunci elicopterul este de un real folos”, a mai spus managerul SAJ Tulcea.

O problemă cu care se confruntă Serviciul de Ambulanță Tulcea este legat de lipsa personalului.

“La fiecare întâlnire cu conducătorii Ministerul Sănătății am găsit înțelegere la domniile lor și deschidere pentru a rezolva problemele noastre, dar nu depinde numai de Ministerul Sănătății sau de domnul ministru al Sănătății. Sunt probleme care trebuie rezolvate, să spunem, la nivelul Guvernului, pentru că știți foarte bine că sunt mai multe ministere care au deficit mare de personal, inclusiv Ministerul Sănătății din care facem parte și noi, serviciile de ambulanță. Noi suntem un serviciu în așteptare, deci nu putem să prevedem câte urgențe vom avea într-o zi, așa cum nici pompierii.  Vă dați seama că dacă pe pompieri i-ar plăti la numărul de focuri, ar umbla toți prin oraș să dea foc la tomberoane ca să aibă activitate. Dar știu ca și dumnealor, ca și colegii de la Poliție și noi suntem serviciu în așteptare. Vă dați seama acum în perioada de sărbători se pot întâmpla multe lucruri și noi suntem întotdeauna pregătiți să facem față acestor solicitări, chiar și cu numărul de personal redus pe care îl avem”, a adăugat Radu Nicolae Sicinshi.

El s-a referit și la ajutorul primit din partea Consiliului Județean.

Deocamdată nu s-a pus problema să nu găsim finanțarea respectivă. Avem promisiuni că în 2023 vom putea achiziționa chiar și o șalupă medicalizată. Partea proastă, știți foarte bine după criza asta care a început din cauza situației geopolitice, este că prețurile au crescut fantastic. Deci dacă la nivel, să spunem de 2019 cu 5 milioane de euro, putem să cumpărăm 5 șalupe la nivel de 2023 cu 5 milioane de euro vom cumpăra o singură șalupă. Pentru că prețurile au crescut foarte mult. Fiecare producător își face și niște calcule și atunci vă dați seama că în funcție de asta încercăm și noi să facem ceea ce putem. Dacă vom avea și zic eu că vom avea sprijin poate vor reuși să rezolve și problemele astea, pentru că sunt probleme care trebuie rezolvate, nu pentru mine, pentru dumneavoastră, pentru întreagă populație a Deltei”, a mai spus managerul Serviciului de Ambulanță Tulcea, Radu Nicolae Sicinshi.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*