Proiectele care ajută la dezvoltarea comunităților pescărești din Delta Dunării, finanțate cu aproape 16 milioane lei

Comisia de selecție pentru poriectele finanțate
Comisia de selecție pentru poriectele finanțate

Asociația Grup Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării – a încheiat cu succes, selecţia proiectelor declarate admise în urma finalizării procedurilor de evaluare pentru Măsura 3 – Guvernanță locală, Inovare, Promovarea bunăstării sociale și a patrimoniului istoric și cultural al zonei din cadrul Strategiei Plan de Dezvoltare Locală Integrată a Zonei Pescărești finanțată prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2020.

Numărul proiectelor declarate admise este de treisprezece proiecte în valoare totală a cheltuielilor eligibile de 15.927.679,60 lei echivalentul a 3.572.430,10 euro, iar valoarea ajutorului public nerambursabil este de 15.641.741,14 lei echivalentul a 3.508.296,77 euro. Reamintim că valoarea fondurilor alocate prin FLAG Delta pentru Măsura 3 – Guvernanță locală, Inovare, Promovarea bunăstării sociale și a patrimoniului istoric și cultural al zonei este de 3.670.000 euro.

În cadrul şedinţei a Comisiei de Selecţia ce a avut loc în data de 22 octombrie 2018 la sediul Flag Delta Dunării au făcut parte: Preşedinte al Comisiei de Selecţie – Dl. Daniel BUHAI – Preşedinte Asociaţia RO-PESCADOR, Membru al Comisiei de Selecţie – Dna Raluca-Andreea BUMBAC – reprezentant Consiliul Judeţean Tulcea, Membru al Comisiei de Selecţie – Dl. Balaban Cătălin – Preşedinte Asociaţia “Golovița”, Membru al Comisiei de Selecţie – Dl. Ivan Potzaichin – Preşedinte Asociaţia” Ivan Patzaichin – Mila 23”

Membrii de rezervă ai Comisiei de Selecţie:

Dl. Grigore Ştefan – Președinte Asociaţia “Pescăruşul” Murighiol, Dl. Țibuleac Cătălin – Presedintele “Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării”

În cadrul şedinţei de selecţie au fost analizate cele treisprezece proiecte care au fost declarate admise în urma finalizării procedurilor de evaluare din cadrul compartimentului de Evaluare şi Selecţie al FLAG Delta Dunării şi au fost declarate selectate spre finanţare toate proiectele acestea îndeplinind condiţia de coerența cu strategia de dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității, prin acordarea de prioritate operațiunilor în funcție de contribuția adusă la atingerea obiectivelor și țintelor strategiei şi a celorlalte criterii de selecţie în conformitate cu Procedură Operaţională de Selecţie a FLAG Delta Dunării.

Din proiectele selectate spre finanţare în cadrul prezentului apel pe acesta Măsură de finațare se regăsesc 4 proiecte ai căror solicitanţi sunt din mediul privat reprezentând organizaţii nonguvernamentale, lăcașe de cult religios, şi organisme private din domeniul medical, proiecte ce se adresează comunităţilor din teritoriul flag prin studierea şi posibilitatea dezvoltării de noi resurse de pescuit la Marea Neagră, promovarea şi patrimoniului cultural şi religios la nivel de teritoriu, iar ultimele doua se adresează dezvoltării serviciilor socio medicale la nivelul Deltei Dunării.

În cadrul celor 9 proiecte selectate spre finanţare depuse de către Autorităţii Publice locale se regăsesc proiecte ce sunt în concordanţă cu activităţile eligibile finanţate în cadrul acestei măsuri şi anume:

  • Accesul la serviciile de bază în zonele pescăreşti greu accesibile (servicii medicale, etc.);
  • Identificarea, crearea, certificarea, promovarea şi monitorizarea menţinerii condiţiilor de acreditare/atestare a: produselor tradiţionale, reţetelor consacrate, scheme de calitate europene DOP (denumire de origine protejată), IGP (indicaţie geografică protejată), STG (specificaţie tehnică garantată,) şi a produselor brand local, certificare de produse tradiţionale locale, certificare ecologică MSC, înregistrarea mărcii colective pentru peştele de captură şi produsele rezultate din acesta, etc.;
  • Punerea în valoare (prin reabilitare, modernizarea, extinderea sau asigurarea funcţionalităţii investiţiilor existente prin finalizarea acestora în vederea atractivităţii din punct de vedere turistic, istoric, religios, etc.) a obiectivelor de interes cultural, religios său istoric, cu potenţial turistic;
  • Sprijin pentru susţinerea/înfiinţarea de ansambluri folclorice tradiţionale din zona FLAG Delta Dunării;
  • Publicarea unor cărţi de bucate cu reţete tradiţionale/istoria şi peisajul cultural din zona FLAG Delta Dunării, promovarea prin realizarea, publicarea de materiale de informare care asigura legătura indispensabilă a teritoriului FLAG Delta Dunării cu turiştii prin toate mediile disponibile;
  • Evenimente locale, festivaluri, târguri şi expoziţii cu specific pescăresc;

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*