Problemele Asociației Club Bărci Motoare, dezbătute împreună cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării

Conducerea ARBDD s-a întâlnit cu reprezentanții Asociației Club Bărci Motoare. FOTO ARBDD

În data de 10 decembrie 2019, la sediul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) din Tulcea, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții Asociației Club Bărci Motoare, organizație non-profit înființată la data de 18 decembrie 2017 pentru a promova interesele proprietarilor de ambarcațiuni, a interacțiunilor dintre acestea cu oamenii, colectivitățile și mediul înconjurător.

Întâlnirea a fost solicitată de Asociația Club Bărci Motoare cu scopul de a purta un dialog pe subiecte legate de infrastructură și siguranță navală, inițiere de proiecte comune de marcare a traseelor din Delta Dunării, atragere de investiții, cursuri de navigație și acțiuni privind conduita conducătorului de ambarcațiune.

Catalin Țibuleac, Guvernatorul ARBDD, a deschis întâlnirea reafirmând necesitatea conservării biodiversității în toate activitățile desfășurate în Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD) precum și disponibilitatea la un dialog menit să definească problemele și să identifice soluții.

Vicepreședintele clubului, Marian Filimon a enumerat problemele cu care se confruntă membrii Asociației Club Bărci Motoare:

  • Alimentarea dificilă cu carburanți în interiorul Deltei Dunării;
  • Număr insuficient de locuri / pontoane de acostare;
  • Lipsa locurilor de campare, a toaletelor ecologice și a pubelelor de colectare a gunoiului;
  • Lipsa indicatoarelor și a marcajelor în Delta Dunării;
  • Lipsa siguranței navale;
  • Canale blocate fie de sedimente, fie de plase ale pescarilor comerciali, fie de arbori căzuți și buturugi.

Aceste probleme au fost discutate pe larg și au fost propuse posibile soluții atât de reprezentanții Asociației cât și de ARBDD.

Concluziile întâlnirii sunt:

  1. ARBDD afirmă că aspectele semnalate sunt cunoscute și vor fi abordate cu autoritățile locale, județene și la nivel ministerial pentru a găsi cele mai bune soluții;
  2. ARBDD va propune modificarea prevederilor Ordinului nr. 610/2009 privind aprobarea tarifelor pentru lucrările și serviciile prestate de către ARBDD la solicitarea persoanelor fizice și juridice, prin introducerea tarifului pentru pescuit sportiv, după stabilirea algoritmului de calcul, consultarea stakeholderilor, definirea măsurilor complementare și a modului de control;
  3. ARBDD va realiza un proiect cu finanțare europeană pentru identificarea și amenajarea unor zone de campare care, la finalizarea proiectului, să fie administrate în parteneriat public-privat. Acestea vor fi corelate cu propuneri de amplasare a locurilor / pontoanelor de acostare;
  4. ARBDD va investi în lucrări pentru marcarea traseelor, canalelor și șenalelor navigabile din Delta Dunării;
  5. Pentru siguranța navigației, un prim pas va fi setarea unor trasee pentru ambarcațiuni lente. În acest sens, ARBDD va face demersurile pentru armonizarea Hotărârii Guvernului Nr. 538/2015 pentru aprobarea Regulilor privind accesul și circulația navelor și ambarcațiunilor pe canalele și lacurile interioare din perimetrul RBDD și Hotărârii Guvernului nr. 763/2015 privind aprobarea Planului de Management al RBDD, prin amendarea Anexei 11 care conține lista traseelor turistice din RBDD;
  6. ARBDD va scrie și depune un proiect pentru monitorizarea integrată în Delta Dunării, care să ajute la conservarea biodiversității, la desfășurarea într-un mod sigur a activităților și la un control mai eficient pe teritoriul RBDD;
  7. ARBDD va continua activitățile de decolmatare a canalelor și lacurilor atât în cadrul celor trei proiecte mari de decolmatare aflate în implementare dar și prin identificarea de noi zone care necesită lucrări de decolmatare;
  8. ARBDD va face demersuri pentru asigurarea repartizării echilibrate a zonelor de pescuit familial arondate pe localități astfel încât să se asigure accesul tuturor comunităților la resursa piscicolă, conform legii.

Participanții la întâlnire au considerat benefică această formă de comunicare directă și au propus organizarea acestor discuții punctuale, pe teme de interes și în viitor.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*