Mina marină de pe plaja din Sfântu Gheorghe a fost distrusă

Mina marină de pe plaja din Sfântu Gheorghe a fost distrusă de scafandrii EOD. FOTO: SMFN

Misiunea de neutralizare a minei marine, care a eșuat pe plaja din Sfântu Gheorghe, a fost încheiată, fără incidente, joi, 26 ianuarie, în jurul orei 17.30. Intervenția pentru distrugerea minei marine a fost realizată de către o echipă mixtă de militari EOD ai Forțelor Navale, de la Constanța și Babadag, care sunt specializați în distrugerea dispozitivelor explozive.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), după primirea ordinului de executare a misiunii, echipa EOD de la Regimentul 307 Infanterie Marină din Babadag și echipa de scafandri EOD de la Divizionul 175 Nave Scafandri din Constanța, care se aflau în serviciul de luptă permanent s-au deplasat, în locul indicat de către polițiștii de frontieră de la Garda de Coastă, unde au ajuns în jurul orei 17.00.

Situația a fost analizată de către militarii EOD, care au constatat că este o mină marină tip YAM, la fel ca și celelalte care au ajuns în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române după începerea războiului din Ucraina. Conform procedurii operaționale pentru astfel de situații, scafandrii EOD au montat pe mină o încărcătură explozivă, pe care au detonat-o de la distanță, misiunea încheindu-se fără incidente. Echipele EOD care au acționat pentru distrugerea minei au fost alcătuite din șapte militari, fiind conduse de către căpitan-comandorul Cătălin Gherghinescu, șeful Secției Scafandri de luptă EOD, Divizionul 175 Nave Scafandri.

Orice mină marină care plutește în derivă, pe mare, în proximitatea plajelor sau care eșuează pe plajă reprezintă un pericol pentru populația din zonă și pentru cei care desfășoară activități pe mare.

„Având în vedere prognoza meteorologică din zilele următoare, cu vânt în rafale de 10-13 m/s dinspre mare spre țărm, mare agitată și curenți marini de suprafață care se deplasează dinspre Nord-Est spre Sud-Vest (paralel cu linia țărmului), recomandăm tuturor persoanelor care își desfășoară activitatea pe mare, în larg sau în proximitatea litoralului, să anunțe autoritățile prin Serviciul de Urgență 112, dacă observă obiecte suspecte plutitoare și să respecte o distanță de siguranță față de acestea”, au transmis reprezentanții SMFN.

De la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, au fost neutralizate 53 de mine marine în total, dintre care cinci de către Forțele Navale Române, patru de către specialiștii din Bulgaria, patru mine marine de către cei din Turcia și 40 de mine marine de către Ucraina.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*