FOTO VIDEO Leziunile ortopedice, tratate la Ovidius Clinical Hospital. Specialiștii fac mai multe tipuri de operații și se ocupă apoi de recuperarea pacientului

Ovidius Clinical Hospital. FOTO Tlnews.ro

În fiecare zi mişcăm genunchii de sute de ori, uneori conștient alteori nu. Ligamentul încrucişat anterior este unul dintre ligamentele care asigură stabilitatea genunchiului și se rupe atunci când e supus unor forțe disproporționate. Sportivii (mai ales schiorii) și cei care calcă greşit suferă frecvent de ruptură de ligamente încrucişate.  La fel este și meniscul – o piesă importantă a genunchiului, iar ruptura sa e leziunea tipică a fotbaliștilor, profesioniști sau amatori.  La Clinica OCH, specialiștii în ortopedie traumatologie se ocupă de toate leziunile ortopedice.

“În principal coxartroza gonartroza, adică artrozele șoldului și ale genunchiului, halus valgus (malformații ale piciorului dobândite în timp), patologia cronică a umărului, impigementul, leziunile de coafă și să zicem că, ce mai intră vag în patologia cronică, sunt leziunile vechi de menisc și de ligament încrucișat, dar practic acelea ar trebui rezolvate în acut, intră mai mult în partea de traumatologie” explică dr Ionuț Alin Mergeanu, specialist în ortopedie și traumatologie la OCH.

Rupturile de ligament încrucișat anterior apar atunci când facem o mișcare de rotație greșită, a genunchiului. Simptomele rupturii sunt instabilitatea genunchiului, durerea și tumefierea. Genunchiul se umflă, apoi apare durerea, disconfort în timpul deplasării și imposibilitatea de a executa complet flexia și extensia genunchiului.

Când se prezintă la medic, pacientul spune că simte că îi „fuge” genunchiul. Cel mai eficient tratament pentru ruptura de ligamente ca și pentru ruptura de menisc este cel operator, pentru că pe de o parte nu se poate sconta pe o vindecare spontană, iar pe de altă parte ruptura de menisc grăbește instalarea procesului degenerativ al genunchiului – adică artroza. Ambele operații se fac cu succes la OCH.

“Fiecare tip de leziune de menisc are diferite tipuri de tratament în funcție de gradul leziunii în care se poate sutura, se poate exciza, iar la excizie perioada de recuperare este mult mai scurtă – pacientul poate să meargă post operator la o zi două, în funcție de cât ține tubul de dren; în schimb la sutura de menisc (care este varianta cea mai bună din cauza că păstrează integritatea genunchiului) pacientul nu trebuie să calce timp de 6 săptămâni, nu trebuie să facă flexie-extensie și recuperarea după aceea – ca la carte – durează o dată și jumătate perioada de imobilizare, adică undeva la 2 luni după sistarea imobilizării” spune dr Ionuț Alin Mergeanu, de la OCH.

Întotdeauna după operație, urmează o recuperare a funcțiilor articulațiilor, a elasticității și mobilității lor. Kinetoterapia se ocupă de recuperarea pacientului și readucerea lui la parametri optimi de mișcare, de muncă și de viață. Această se obține prin programe speciale de recuperare medicală concepute în funcție de constituția pacientului, de vârsta lui, afecțiunea pe care o are, tipul de activitate pe care îl desfășoară, stadiul de evoluție a bolii și existența altor afecțiuni.

“Recuperarea se poate face în clinica OCH. Avem tot ce ne trebuie și o ochipă foarte competentă de kinetoterapie, se ocupă de toată patologia post-operatorie, nu numai ortopedică, dar și neurochirurgicala, adică partea de intervenții pe coloană și partea de refacere a musculaturii la persoanele care au stat foarte mult la pat, sau care nu au avut activitatea necesară pentru a-și menține troficitatea, forma musculară normală” explică ortopedul de la OCH.

Leziunile ligamentului încrucișat sunt des întâlnite la sportivii de performanță. Schiorii, rugbiștii, atleții care practică diverse tipuri de sărituri sunt, de regula, mai susceptibili la ruptura de ligament anterior a genunchiului. După recuperare, se pot întoarce la antrenamente la 5 luni după operație. Când vine vorba de menisc, ruptura lui apare cel mai des în cazul ridicării de greutăți sau la sportivii care practică tenis.

“OCH tratează abordează și medicină sportivă  Abordează și medicină sportivă pentru că acolo intră leziunile de menisc și leziunile încrucișate și colaterale la nivelul genunchiului” a precizat pentru Tulcea NEWS, dr Ionuț Alin Mergeanu, specialist ortopedie traumatologie la OCH.

Specialiștii OCH te așteaptă cu informații și programări la telefon: 0241 480 400 / E-mail: office@ovidius-ch.ro sau pe www.Ovidius-CH.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*