FOTO Boboteaza de la Luncavița. Sărbătoarea care îmbină botezul cailor și dansul Moșoaielor

De Bobotează, la Luncavița are loc botezul cailor. FOTO Arhivă Ștefan Ilie, Primar Luncavița

În comuna tulceană Luncavița, sărbătoarea Moșoaielor ține de la începutul lunii decembrie și se termină de Bobotează. Moșoiul, care este și marcă înregistrată, vine din cele mai vechi timpuri și reprezintă alungătorii tuturor relelor și nenorocirilor, acestea încercând să pună stăpânire pe sfârșitul de an, dar și să îl strice pe cel nou ce se ivește. Astăzi a avut loc la Luncavița ultima manifestare din seria Moșoaielor – Boboteaza. 

În Luncavița, pe lângă slujba de Bobotează, localnicii au parte și de alte tradiții. Anul acesta, localnicii s-au întrecut călare, cei mai buni primind produse agricole puse la dispoziție de fermieri din comună, dar și alte daruri ale Moșoaielor, imediat după ce caii au fost și ei boteazați. La final, Moșoaiele au făcut un ultim salut adresat localnicilor, urmând a se revedea la începutul lunii decembrie a acestui an.

Tradiția spune că Moșoii au talăngi mari, mască din tărtăcuță (cătrună), coarne de cerb sau berbec, piele de vulpe, cojoc lung de lână. Moșoicuțele au clopoței mici (cioi), mască din tărtăcuță cu piele de iepure, coarne de căprioară, cojoace scurte. În fiecare seara până noaptea târziu se aud clopotele lor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*