Prof.univ.dr. Augustin Ioan a primit titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Tulcea”

Prof.univ.dr. Augustin Ioan a primit titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Tulcea”. FOTO: CJ Tulcea

Casa Avramide a găzduit luni, 14 noiembrie, un dublu eveniment: ceremonia de acordare a titlului de „Cetățean de Onoare al Municipiului Tulcea” prof.univ.dr. Augustin Ioan și lansarea revistei Arhitectura, nr. 3-4 „Delta Dunării”.

Dumitru Mergeani, administratorul public al județului Tulcea și Mihai Huleni, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, s-au alăturat publicului numeros ce a făcut neîncăpătoare sala de conferințe de la subsolul Casei Avramide. Arhitecți tulceni și din țară, artiști plastici, cadre didactice și elevi ai Liceului de Arte „George Georgescu”, reprezentanți ai administrației publice locale și ai minorităților etnice au fost prezenți la eveniment.

Vicepreședintele Mihai Huleni a declarat: „Astăzi este o zi specială pentru dobrogeni și vă mărturisesc că, după o zi lungă, bogată în evenimente culturale, sunt extrem de emoționat să particip la o acțiune dedicată domnului arhitect Augustin Ioan. Pentru că domnia sa este unul dintre acei oameni care, prin prisma realizărilor lor profesionale, te determină să îți faci o autoevaluare și să te simți copleșit. Este o adevărată personalitate, pe care o precedă reputația.

Astăzi se împlinesc 144 de ani de când Dobrogea a revenit la Patria mamă și ne amintim de oamenii speciali care au contribuit la realizarea acestui act istoric. Se spune că un popor fără istorie nu are viitor. Astăzi am privit cu recunoștință spre trecut dar, având în vedere realizările dobrogeanului Augustin Ioan, pot spune că avem motive să privim cu mândrie și speranță spre viitor! Activitatea academică în domeniul arhitecturii, munca de cercetare și activitatea literară, desfășurate toate la cele mai înalte standarde, dovedesc, fără tăgadă, calități personale și profesionale ieșite din comun. Nu pot decât să îl citez pe Mircea Martin, care menționa în lucrarea «Partidul Poeților»: Augustin Ioan nu este un literat de profesie, ci arhitect, dar versurile lui sunt ale unui poet adevărat. El trasează cu mâna sigură liniile poemelor sale deloc evocatoare și nostalgice, acumulând, dimpotrivă, tensiuni abia conținute. Dramatismul, sarcasmul, vitalitatea explozivă sunt notele dominante cărora li se adaugă, redefinindu-le, gustul formulei sintetice, inspirate, memorabile!”

„Nu se putea alege o zi mai potrivită și un loc mai bun. De ziua Dobrogei și exact în centrul vieții culturale tulcene. Cred că nicicând sala aceasta nu a mai fost atât de plină. Casa Avramide s-a bucurat, de-a lungul anilor, de un public numeros dar în special la evenimentele organizate afară, în curte. Dacă majoritatea antevorbitorilor mei nu l-au cunoscut personal pe dl. Augustin Ioan, sunt mândru să spun că eu îl cunosc pe domnul profesor! Noi, autoritățile locale- Primărie, Consiliu Județean, Prefectură, prin natura atribuțiilor, vorbim mai puțin și facem mai mult. Și, atunci când este cazul, trebuie să recunoaștem excelența. Iar acest lucru se întâmplă astăzi, când suntem invitați la o ceremonie organizată pentru un dobrogean care a reușit să facă cunoscute în lume Dobrogea și Tulcea. Sunt bucuros să văd mulți tineri, să văd mulți tulceni iubitori de artă și cultură, profesori, arhitecți, scriitori, pe care îi întâlnim la evenimentele culturale organizate la Casa Avramide. Acest loc special este o adevărată casă a culturii tulcene, motiv pentru care prezența unui public atât de numeros ne onorează astăzi. Domnule profesor, vă felicităm pentru întreaga activitate și vă mulțumim!” a transmis Dumitru Mergeani proaspătului cetățean de onoare.

După ceremonia de acordare a titlului de „Cetățean de onoare”, care a fost precedată de emoționante evocări ale cadrelor didactice tulcene ce au contribuit la formarea viitorului arhitect și scriitor Augustin Ioan, tânăra arhitect Ioana Alexe, coordonator al Revistei Arhitectura, a făcut o prezentare inedită a ultimului număr al publicației, dedicat patrimoniului vernacular din Delta Dunării, cu ajutorului unui clip care a pus în valoare frumusețea duală a celui mai tânăr pământ al României, binecuvântat cu o diversitate naturală unică și un patrimoniu cultural cosmopolit.

Evenimentul găzduit de Casa Avramide a inclus, de asemenea, un recital al Grupului Vocalis al Liceului de Arte „George Georgescu” și o expoziție a elevilor de la clasele de Arhitectură din cadrul aceleiași unități de învățământ- desene și picturi, inspirate de arhitectura tradițională dobrogeană și clădirile istorice din municipiul Tulcea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*