Incendiile de vegetație uscată pun în pericol distrugerea unor habitate naturale din Rezervația Biosferei Deltei Dunării

Incendiile de vegetație uscată și stuf le dau bătări de cap. FOTO ISU Delta Tulcea

De la începutul anului și până în prezent au fost sesizate 26 de incendii în județul Tulcea ce au afectat o suprafață de 1522 ha. În același timp, temperaturile anormal de ridicate pentru această perioadă determină cuibăritul timpuriu al unor specii de păsări.

În aceste condiții, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea au reînceput campania de conștientizare privind prevenirea incendiilor. Astfel, au fost avertizați locuitorii și primăriile din perimetrul Rezervației și limitrofe acesteia (care au în jurisdicție zonele în care apar incendii) că, pe lângă pericolul real asupra siguranței locuitorilor și a bunurilor acestora, o eventuală continuare a acestor practici au repercusiuni grave, pe termen lung, și asupra patrimoniului natural al rezervației.

Au fost distribuite materiale informative prin care se atrage atenția asupra unor reguli ușor de respectat, precum: evitarea utilizării focului deschis în locuri cu pericol de incendiu (zonele de vegetație afectate de uscăciune avansată, păduri, etc) și pe timp de vânt intens; arderea stufului, a vegetației ierboase și a altor materiale combustibile să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situații de urgență; supravegherea permanentă a arderii și stingerea jarului după încetarea acesteia.

ARBDD lansează un apel către populația locală de a respecta regulile pentru prevenirea incendiilor și atenționează că potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, acțiunile de incendiere a vegetației, provocate intenționat de diferite persoane, se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 lei (RON) la 6.000 lei (RON), pentru persoane fizice și de la 25.000 lei (RON) la 50.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

De asemenea, persoanele surprinse în inițierea unor astfel de acțiuni de incendiere vor fi obligate să suporte toate cheltuielile pentru eventualele pagube provocate de incendiu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*