FOTO VIDEO ȘL Dr. Loredana Hanzu-Pazara, medic specialist medicină internă: „Navigatorii trebuie să plece în voiaj fără niciun fel de problemă, pentru că la ora actuală nimic, absolut nimic, nu este nerezolvabil, tocmai pentru că dispunem de tehnologie”

Dr. Loredana Hanzu - Pazara. FOTO Paul Alexe

În cadrul seriei ”Viață și sănătate”, jurnalistul Paul Alexe a discutat cu ȘL Dr. Loredana Hanzu-Pazara, medic specialist medicină internă în cadrul  noului Centru de Medicină Maritimă de la Ovidius Clinical Hospital, care asigură servicii medicale pentru navigatori, la standarde medicale moderne, deja recunoscute în regiunea de sud-est a României.

„Policlinica OCH este deschisă personalului navigant nu doar pentru vizitele medicale periodice, suntem deschiși către personalul navigant de orice specialitate, atât la personalul de punte, mașină sau personal navigant pe ambarcațiuni ușoare. Evident, nu este vorba doar despre acreditările pe care Policlinica OCH le deține, ci vorbim despre calitatea serviciilor.

Practic, navigatorii pot beneficia de orice tip de consultație care ar fi necesară pentru diagnosticarea diferitelor tipuri de afecțiuni, dar și pentru vizite medicale, să le spunem mai „sofisticate”, în cazul în care voiajele se defășoară în condiții speciale. Bineînțeles, să nu uităm situația în care se produce un incident care presupune fie o afecțiune, fie vorbim despre accidente la bordul navei, fiind necesară repatrierea și evaluarea lor medicală”, a declarat pentru TLnews, ȘL Dr. Loredana Hanzu-Pazara.

Reglementările internaționale prevăd efectuarea unui control medical periodic, din doi în doi ani, pentru personalul navigant. Totuși, medicii le recomandă navigatorilor efectuarea unui control medical la fiecare revenire din voiaj.

„Bineînțeles și categoric afirm acest lucru, este foarte bine ca după fiecare voiaj să fie făcut control medical, iar aici ne referim la dimensiuni variabile ale perioadelor de navigație, fie că vorbim de o lună și până la mai bine de șase luni. Spun acest lucru deoarece aceste condiții de lucru sunt oarecum particulare. Intervine, pe de o parte, stresul de claustrare, vorbim de echipaje cu număr redus de contacte.

Vorbim despre posibilități și disponibilități medicale oarecum reduse, care cad în sarcina personalului de conducere, în special vorbim despre ofițeri, în special comandanți, care au și aceste atribuțiuni de prim ajutor și de salvare a vieții pe mare, dar acestea nu pot suplini atenția pe care o acordă un medic.

Evident, s-au făcut tot felul de algoritmi și nu vorbim doar despre aceștia electronici pe care noi preferăm să-i folosim pentru a obține un răspuns imediat și pe care multă lume îi folosește pentru a se autodiagnostica.

De asemenea, telemedicina a ajutat foarte mult contactul cu medicul de către pacientul care se regăsește în condiții speciale la bordul navei, dar cu toate acestea sunt omise de cele mai multe ori situații particulare care pot pune în pericol viața navigatorului. Nu mai vorbim despre afecțiunile cronice pe care el trebuie să și le evalueze, cum sunt diabetul cronic zaharat, bolile cardiovasculare, în special hipertensiunea arterială, și așa mai departe”, a explicat ȘL Dr. Loredana Hanzu-Pazara.

Specialistul OCH consideră că sunt câteva investigații medicale simple care pot oferi informații utile cu privire la starea de sănătate a navigatorilor, la revenirea din voiaj.

„Pe lângă seturile de analize pe care navigatorii le fac periodic înainte de plecarea în voiaj, la întoarcere putem evalua și anumite funcții ale organelor și ale sistemelor, pentru care, în timpul investigațiilor inițiale, nu ținem cont de ele. Spun acest lucru pentru că, cel puțin la prima prezentare în timpul unei evaluări, majoritatea simptomelor sunt absente și noi știm acest lucru, ele se dezvoltă pe parcurs și în anumite condiții.

Prin urmare, un screening biologic clasic, începând cu banala hemoleucogramă, care poate să ne spună un infinit de lucruri, până la probe specifice, hepatice, renale, apoi să nu uităm cele endocrine, dintre care diabetul zaharat joacă rolul principal. Toate acestea sunt de preferat să fie făcute și la întoarcerea din voiaj, nu doar atunci când plecăm.

Trebuie înțeles că sunt necesare aceste analize pentru că ceea ce se întâmplă acasă, în condiții de deplină siguranță, fără să existe niciun stres deosebit, evident că nu se potrivește în aceeași măsură cu ce întâlnim la bordul navei. Nu spun că navele sunt nesigure, dar fiecare activitate are particularitățile ei și condiții speciale de muncă”, recomandă ȘL Dr. Loredana Hanzu-Pazara.

Fiind vorba despre o meserie ce are o serie de particularități specifice vieții pe mare, este recomandat ca pe timpul voiajului navigatorul să fie atent la câteva aspecte care contribuie la menținerea stării sale de sănătate, fizic și mental.

„Există niște particularități specifice condițiilor de muncă ale navigatorilor, iar aici mă refer la faptul că accesul este limitat, contactele sunt limitate, intervine stresul de claustrație, iar pe lângă toate acestea intervine responsabilitatea foarte mare, din ce în ce mai mare la ora actuală, din punct de vedere al siguranței circulației pe mare și al transportului mărfurilor.

Presiunea asiguratorilor este foarte mare, acum nu mai putem pleca pe o „coajă de banană” pentru a duce mărfurile dintr-o parte în alta, există asigurări serioase, apoi factorul uman a devenit din ce în ce mai important în evaluarea acestor riscuri. Toate adunate, înseamnă un stres în plus și de acea spunem că sunt condiții grele, nu că i-ar mai pune cineva acum să tragă la galere. Totul este automatizat, în schimb răspunderea tinde să fie foarte, foarte mare.

Stresul joacă un rol important, hormonii stresori, implicit aparatul cardiovascular este foarte stresat, sistemul nervos este foarte stresat și, bineînțeles, cu tot ceea ce decurge de aici, afecțiuni endocrine multiple, dintre care, din nou, diabetul zaharat este pe primul loc”, spune medicul specialist OCH.

Un rol important în menținerea unei stări optime de sănătate, care să permită navigatorului să-și îndeplinească atribuțiunile specifice pe durata voiajului, îl are conștientizarea proceselor prin care trece corpul său în perioadele lungi de timp petrecute pe mare.

„Știu că sună redundant, dar primul lucru este conștientizarea. Noi trebuie să explicăm foarte bine și cred că în acest lucru constă particularitatea Ovidius Clinical Hospital. Pacientul trebuie să înțeleagă de ce este bine pentru el, poate mai puțin pentru companie, dar în principal pentru factorul uman, pentru că noi cu asta ne ocupăm și acesta este scopul nostru principal.

Un pacient care înțelege foarte bine ce se întâmplă cu corpul lui va avea cu totul și cu totul altă atitudine în fața bolilor. În primul rând, va știi unde să apeleze, va știi cum să intervină, va știi ce măsuri să-și impună el însuși în privința bolii respective. Cu alte cuvinte, cu cât le explicăm mai bine, cu cât investigăm mai bine, cu cât conștientizăm pacientul mai bine, cu atât rezultatul va fi unul cât se poate de deosebit. Știți foarte bine, că tot am amintit de diabetul zaharat, acolo cel mai bun medic este pacientul. Un pacient care își crește nivelul de efort consumă glucoza, care scade în greutate, care știe să-și țină dieta, a făcut trei sferturi din munca doctorului”, explică ȘL Dr. Loredana Hanzu-Pazara.  

Pentru finalul discuției, medicul specialist a dorit să sublinieze faptul că nivelul tehnologic la care s-a ajuns în prezent a crescut substanțial posibilitatea ca medicul să poată interveni chiar și de la distanță, în cazul apariției unor probleme de sănătate pe timpul voiajului.

„Navigatorii trebuie să plece în voiaj fără niciun fel de problemă, pentru că la ora actuală nimic, absolut nimic, chiar dacă trăim sub spectrul Covid sau sub spectrul radiaților, nimic nu este nerezolvabil, tocmai pentru că dispunem de tehnologie. O consultație la distanță este ceva de domeniul normalului, totul se transmite live, putem să vedem fără să punem mâna pe pacient și să ne ocupăm de el.

Prin urmare, atâta vreme cât în mod riguros își evaluează starea de sănătate și își urmează cu atenție toate indicațiile pe care le primește, în mod categoric și cu siguranță nu se va întâmpla absolut nimic din punct de vedere medical. Pe de altă parte, în cazuri excepționale, în care se întâmplă un incident sau un caz de îmbolnăvire la bord, întotdeauna va fi cineva aici, la OCH, care îl va ajuta și, mai mult de atât, îl va și recupera, pentru că știți că ne ocupăm și de repatrierea marinarilor care se găsesc într-o situație de acest fel”, a încheiat ȘL Dr. Loredana Hanzu-Pazara.

În cadrul Ovidius Clinical Hospital pot fi efectuate majoritatea investigațiilor pentru prevenție și a intervențiilor pentru a trata orice afecțiune din stadiu incipient. Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880). Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*