Final de proiect: „EFIGE – Ansamblu transfrontalier. Confluențe de patrimoniu la Dunăre”, investiție realizată prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014 – 2020

Final de proiect EFIGE: FOTO: CJ Tulcea

Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni, a participat joi, 29 septembrie, la conferința de închidere a proiectului „EFIGE – Ansamblu transfrontalier. Confluențe de patrimoniu la Dunăre“, eveniment care a avut loc la sala „Toma Caragiu“ a hotelului Delta din municipiu.

EFIGE constituie o abordare inovatoare a parteneriatului pentru programele operaționale comune România-Ucraina 2014 – 2020, evidențiate de-a lungul priorității 2.1 Promovarea culturii locale și conservarea patrimoniului istoric. Cele două zone eligibile ale Programului și, de asemenea, ale proiectului, împărtășesc caracteristici comune în ceea ce privește moștenirea culturală datorită evoluției istorice și au o tradiție de lungă durată în conviețuire multietnică.

EFIGE își propune să valorifice potențialul transfrontalier interdisciplinar (etnografic, arhitectural, gastronomic și viticultural) în ceea ce privește patrimoniul cultural și istoric, întrucât geografia, istoria și conviețuirea la porțile Dunării au demonstrat peste 20 de ani de cooperare că această zonă și-a modelat propria individualitate.

Amintim faptul în cadrul acestui proiect a fost achiziționat pontonul expozițional EFIGE, care urmează să devină un punct de atracție turistică inedit pe Faleza Dunării și totodată un spațiu destinat pasionaților de cultură și folclor regional.

Pe lângă pontonul expozițional, au fost îndeplinite și activități de colectare, sortare a datelor relevante din teren, sintetizate în final într-o colecție valoroasă compusă din tradiții transfrontaliere, unice în regiune. Astfel a luat naștere Albumul „Colecția Tradițiilor Transfrontaliere” care încununează efortul comun al parteneriatului EFIGE și care a constat în compilarea componentelor de patrimoniu tradiționale „Euroregiunii Dunărea de Jos”, sub forma materializată de album tipărit. Acesta conține elemente autentice de folclor regional, bucătărie tradițională, activități meșteșugărești conservate local, simboluri și datini păstrate în regiunea delimitată de județele Galați, Tulcea și regiunea Odesa.

„Aș dori să vorbesc despre pontonul expozițional, care până la urmă este un element inedit, un element original de promovare a culturii și a tradițiilor noastre comune, pe care le avem în această zonă. Și întrucât toate lucrurile bune se fac pe mai multe căi, una dintre căile originale propuse prin proiect se referă la acest pavilion expozițional cu funcție culturală, pe specificul acestui spațiu, care vine să întregească zestrea noastră culturală și care are, în principal, un important rol de promovare a valorilor nord – dobrogene“, a transmis, în deschiderea conferinței, Mihai Huleni, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*