Comunitatea musulmană din România celebrează, de vineri, 31 iulie, Kurban Bayramul

Sărbătoare mare pentru credincioșii musulmani. FOTO Facebook / Muftiatul Cultului Musulman din România

Comunitatea musulmană din România celebrează vineri, 31 iulie, prima din cele patru zile de Kurban Bayram – Sărbătoarea Sacrificiului – Eid al Adha. Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificație comemorativă din religia islamică și are loc în luna pelerinajului, organizat la locurile sfinte de la Mecca, în Regatul Arabiei Saudite.

Respectând tradiția, Muftiul Muurat Iusuf va oficia slujba specifică de Kurban Bayram vineri, 31 iulie, de la ora 06.35, la Geamia Hunchiar din Constanța, iar ulterior va participa la o serie de sacrificii ritualice și va oferi pachete ce vor conține carne de kurban pentru familiile nevoiașe din județele Constanța, Tulcea și Călărași, oferite de Muftiatul Cultului Musulman din România, împreună cu reprezentanții unor asociații social-umanitare atât din țară, cât și din străinătate.

Sărbătoarea Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creștini), cel care, pus să aleagă între dragostea față de unicul său fiu Ismael și adorația lui Allah, optează pentru confirmarea devoțiunii față de Divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-și exprima credința necondiționată și supunerea față de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-și sacrifice fiul, pe Ismael, dar Creatorul, văzându-i determinarea și neclintita credință, îl trimite pe Arhanghelul Gavriil cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuțitului taie gâtul animalului și nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului.

Termenul de Kurban are sensul de apropiere sau element care asigura apropierea față de Divinitate, dar din punct de vedere religios înseamnă sacrificarea unui animal conform cerințelor islamice.

„Noi, musulmanii, nu trebuie să folosim această sărbătoare pentru a ne trufii, ci, dimpotrivă, pentru a ne smeri în fața Lui Allah. Dacă nu înțelegem profunzimea spirituală a sacrificării, atunci acțiunile întreprinse vor fi doar de a suprima viața acestor animale. Kurbanul – animalul sacrificat, înseamnă apropiere, chemarea la apropiere”, a precizat muftiul Muurat Iusuf.

Specific Kurban Bayram-ului este și pelerinajul la locurile sfinte. Din nefericire, din cauza pandemiei de coronavirus, anul acesta pelerinajul la locurile sfinte se desfășoară în format foarte restrâns. Autoritățile din Arabia Saudită au anunțat că au fost autorizate doar 1.000 de persoane care iau parte la ritual în condiții sanitare stricte.

Muftiatul Cultului Musulman din România îi îndeamnă pe credincioșii musulmani să respecte cu strictețe normele de distanțare fizică, să poarte mască, să evite aglomerațiile și să săvârșească sacrificiul în condiții de maximă siguranță sanitară.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*