FOTO VIDEO Primăria din Jurilovca a făcut investiții de circa 10 milioane de lei pentru modernizarea școlilor și grădinițelor. În curând, comuna va avea o sală de sport modernă și, posibil, o școală profesională

Eugen Ion, primarul din Jurilovca. FOTO Adrian Boioglu

Educația este una dintre temele primordiale de pe agenda administrației publice locale din Jurilovca. Primarul comunei, Eugen Ion, a vorbit pentru TLnews despre proiectele finalizate, cele aflate în derulare, dar și despre planurile de extindere a orizonturilor în domeniul educației și formării pentru copiii și tinerii din Jurilovca.

„Implicarea administrației publice locale din Jurilovca a fost totală, pentru că nu putem să discutăm despre viitor fără educație, iar acest fapt nu trebuie să rămână doar la stadiul de vorbe, ci trebuie pus în practică. Noi, ca administrație publică locală, am reușit să implementăm, la nivel de comună, reabilitarea tuturor spațiilor destinate educației”, afirmă primarul Eugen Ion.

Alesul local precizează că este vorba de cinci spații: școala și gimnazială și grădinița din satul Sălcioara, școala și grădinița din Vișina, reunite sub același acoperiș, dar și grădinița și școala gimnazială din localitatea Jurilovca. Această din urmă facilitate a fost reabilitată din temelii și s-a reușit extinderea capacității sale cu încă șase săli de clasă. Pe lângă lucrările de consolidare, refacerea școlii gimnaziale din Jurilovca a însemna și actualizarea dotărilor, achiziționarea de mobilier nou, astfel încât și elevii și cadrele didactice să beneficieze de cele mai bune condiții pentru desfășurarea orelor de curs.

„Am căutat și voi căuta să mențin un standard ridicat al educației în comuna Jurilovca pentru a atrage și alți copii din zonele limitrofe, pentru a oferi o altfel de abordare a educației, nu numai strict a materiei, ci și facilități în plus. Noi țintim, în continuare, să accesăm alte proiecte prin care copiii să beneficieze și de masă caldă și de educație în cadrul școlii, după școală”, a mai mărturisit primarul, pentru TLnews.

Resursele pentru investițiile făcute până acum în infrastructura de educație au venit din fonduri puse la dispoziție prin Ministerul Dezoltării, a mai punctat Eugen Ion.

„Am reușit și am depus proiectul în 2018, pe PNDL. Proiectul a fost unul complex, în sensul că a cuprins toate cele trei spații, cu o valoare de aproximativ 8 milioane de lei, în 2018. Având în vedere că ultima școală, cea din Jurilovca, s-a finalizat în 2022 și am prins, din păcate, aceste măriri de prețuri și a trebuit să suplimentăm cu aproximativ 2 milioane de lei, adică am ajuns cu investiția finală, pe tot ce înseamnă educație, la 10 milioane de lei”, precizează edilul.

Ambiția sa pentru dezvoltarea educației în comuna pe care o reprezintă merge însă mai departe, astfel că primarul dezvăluie că are de gând să creeze la Jurilovca o școală profesională, de unde absolvenții să poată obține diplome de calificare în profesii specifice zonei.

„Eu îmi doresc ca, în următoarea perioadă, să reușim, împreună cu Ministerul Educației, dacă va fi posibil, să aducem la Jurilovca o școală profesională de cel puțin trei-patru meserii. Noi spunem că suntem pregătiți din punct de vedere al spațiului. Aici discutăm doar de partea legală a lucrurilor și de înființarea acestor clase, pe meseriile care se cer în zona noastră.

Putem să discutăm pe partea de agricultură, pentru că avem nevoie de mecanizatori auto, dar dacă tot discutăm de Jurilovca, să nu uităm turismul, pentru că avem nevoie de o școală profesională, să pregătim viitorii bucătari, ospătari, tot ce ține de partea de turism. Nu în ultimul rând, nu trebuie să uităm că și construcțiile sunt la mare căutare și vă vorbește un om care se lovește de acest lucru.

Nu găsim instalatori, nu găsim electricieni sau îi găsim, unii sunt buni profesioniști, dar nu au documente, diplomă, pentru a putea fi angajați”, explică primarul din Jurilovca.

Concomitent cu investițiile făcute în infrastructura școlară, Primăria din Jurilovca a depus eforturi și pentru amenajarea unei săli de sport moderne și încăpătoare, care să asigure mediul propice copiilor și tinerilor din comună pentru a se apuca de sport și pentru a face performanță. Sala de sport va dispune de un teren multifuncțional, care va permite antrenamentele pentru sporturi precum: fotbal, volei, baschet, handbal sau tenis și va avea o tribună cu 180 de locuri, o capacitate nu foarte des întâlnită în astfel de facilități amenajate în mediul rural, după cum spune chiar primarul.

„Trebuie să facem precizarea că este vorba de prima sală de sport pe acest model pe care îl finanțează Compania Națională de Investiții. Într-adevăr, acest tip de sală de sport era pentru zona urbană, dar faptul că atunci când am depus solicitarea la CNI am argumentat că avem un număr de peste 400 de copii care vor beneficia de această sală, mai mult decât atât, de-a lungul anilor am avut, la nivelul campionatelor naționale și interjudețene rezultate pe ceea ce a însemnat volei. Avem profesori de sport foarte implicați și am anexat faptul că au obținut rezultate la documentația inițială și cred că au cântărit la decizia finală de a înființa o astfel de sală în zona rurală”, a completat Eugen Ion.

Odată ce va fi finalizată, sala complet, sala de sport va deservi necesitățile pentru orele de sport și nu numai, indiferent de anotimp. Pentru ca facilitatea să fie perfect funcțională și în sezonul rece, ea a fost dotată cu un sistem de încălzire centralizat, alimentat cu combustibil fosil, optimizabilă din punct de vedere al cheltuielor.

Pe lângă modernizarea infrastructurii destinate educației școlare și preșcolare, primarul Eugen Ion a dorit să menționeze un proiect pilot care a fost deja implementat cu succes în Jurilovca și pe care și-l dorește permanentizat.

„Noi am implementat deja, finalizăm un proiect pe POG, legat de reconversie profesională și unde am angrenat și cadrele didactice din Jurilovca, dar mai mult decât atât, am avut și un proiect pilot de «școală după școală».  Adică, majoritatea copiilor din Jurilovca, pe parcursul a trei ani de zile, au beneficiat de meditații gratuite. (…) Cadrele didactice au fost implicate în acest proiect și au stat cu copiii după ore, li s-a asigurat o masă caldă și au făcut temele pentru următoarea zi, în cadrul școlii”, afirmă cu satisfacție primarul.

În ceea ce privește investițiile curente și viitoare făcute pentru încurajarea și dezvoltatea performanței în educație, atât din partea elevilor, cât și a profesorilor, comuna tulceană Jurilovca se poate considera un model demn de urmat și de alte administrații locale de nivel similar din Dobrogea și nu numai. Primarul Eugen Ion a dezvăluit, pentru TLnews, care a reprezentat pentru el rețeta succesului.

„Șansa dezvoltării rurale, trebuie să spunem foarte clar, a fost acest PNDL, chiar și pentru zona de dezvoltare a școlilor, pentru că, din păcate, fondurile europene nu au fost de ajuns și drept dovadă zona rurală de multe ori este văduvită din punct de vedere al investițiilor în infrastructură și școlară și nu numai. Vorbim de fonduri plafonate, ca să înțeleagă toată lumea. Noi, primarii, nu mergem și luăm banii din PNDL pentru că acolo este mai simplu, ci pentru că acolo am găsit sursa deschisă”, dezvăluie alesul local.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*