FOTO VIDEO „Hora unirii” rămâne un simbol viu la Tulcea. Sute de persoane au înfruntat gerul pentru a sărbători, în Piața Civică, 165 de ani de la Unirea Principatelor sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza

Ziua Unirii a fost marcată la Tulcea. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Pe 24 ianuarie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza punea pentru prima dată România pe harta lumii. La 165 de ani de la evenimentul care a prefigurat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea, alături de conducerea garnizoanei Tulcea, au organizat, în Piața Civică din muncipiu, o ceremonie care să marcheze așa cum se cuvine aniversarea.

Indiferent că termometrele au indicat temperaturi cu minus, tulcenii au ieșit cu drag și cu patriotism din case pentru a da curs invitației autorităților publice de a recrea, simbolic, „hora mare”, „hora unirii” sau clipa în care cel mai prețios ideal al unei națiuni, divizate până atunci fără voia ei, a prins viață și elan pentru evenimentul culminant de la finele Primului Război Mondial.

Ceremonia a debutat cu onorul militar primit de către subprefectul județului Tulcea, Timur Memet și a continuat apoi cu intonarea imnului național al României și cu serviciul religios oficiat de Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Au urmat alocuțiunile reprezentanților administrației publice locale și centrale.

„La data de 5 ianuarie 1859, deputatul Mihail Kogălniceanu rostea câteva cuvinte, la Iași, îi transmitea un mesaj viitorului domnitor Alexandru Ioan Cuza, și vreau să vi le citesc: «Fă dar ca domnia ta să fie cu totul de pace și de dreptate. Împacă patimile și urile dintre noi și reintrodu în mijlocul nostru strămoșească frăție! Fii simplu, Măria Ta, fii bun, fii domn cetățean! Urechea ta să fie pururea deschisă la adevăr și închisă la minciuni și lingușire.» De ce am ales să vă citesc aceste cuvinte? Pentru că, din punctul meu de vedere, ele sunt chintesența năzuințelor poporului român. Aceste cuvinte au fost rostite de Mihail Kogălniceanu, dar aceste cuvinte le simțeau și le doreau toți românii.

Dovadă că Alexandru Ioan Cuza și națiunea română și-au dorit să se întâmple astfel de lucruri a fost că, trei săptămâni mai târziu, s-a întâmplat, la 24 ianuarie 1859, s-a împlinit visul, românii s-au unit. Vă mărturisesc sincer că, de fiecare dată, în astfel de momente, 14 Noiembrie, 1 Decembrie, 24 Ianuarie, mă încearcă așa un sentiment de introspecție, de venire în sine și așa cum spunea Mihai Eminescu, «mă troienesc cu dragă aducere aminte» și fac un exercițiu de imaginație și de fiecare dată mă gândesc oare care a fost intensitatea, trăirea momentului și de fiecare dată mă gândesc, dacă aș avea o mașină a timpului, m-aș duce la toate aceste momente. Iar spectacolul de astăzi este tot un moment în care ne dorim să retrăim acele clipe, pentru că ele au fost momente de bucurie, în care românii și-au dat mână cu mână și s-au bucurat împreună. Așadar, vreau să vă spun la mulți ani, multă sănătate, tot ce vă doriți, să avem pace, în primul rând în suflete și în jurul nostru și Dumnezeu să ne binecuvânteze și să binecuvânteze România. La mulți ani!”, a transmis, în cadrul alocuțiunii sale, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni.

Subprefectul județului Tulcea, Timur Memet, a dat citire mesajului adresat de prim-ministrul Marcel Ciolacu, la împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Având în vedere că anul 2024 este unul electoral, discursul premierului a atras atenția prin tenta vizibil populistă. În mesajul adresat românilor cu ocazia aniversării Unirii Principatelor, Ciolacu a făcut o paralelă între vremurile potrivnice traversate de unioniștii secolului al XIX-lea și actualul tumult social din România, în care diferite categorii profesionale își exprimă nemulțumirile prin greve și proteste. Mai mult decât atât, șeful Executivului a comparat eforturile de atunci ale politicienilor de a-i uni pe români, de a enunța și de a pune în aplicare reforme inovatoare cu demersurile de acum ale actualei clase politice, punând, aparent, semnul egal între valoarea bărbaților de stat de atunci și a celor de acum.

„Astăzi, la 165 de ani de atunci, România a intrat într-o etapă nouă a modernizării sale, o etapă care îi va permite să se dezvolte și mai mult, să crească la adevăratul său potențial. În primul rând, unirea, pe care marele Cuza a dorit-o și a simțit-o, devine realitate prin Autostrada Moldovei. Unirea economică efectivă a Moldovei cu restul țării va conduce, în sfârșit, la dezvoltarea rapidă a întregii zone prin creșterea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite. Apoi reformele ireversibile pe care acest guvern le-a început anul trecut permit României accesarea tuturor fondurilor din PNRR. Ne permit astfel trecerea la o nouă etapă de dezvoltare economică și socială. Există încă multe inegalități sociale care trebuie corectate. Prioritatea momentului a fost și este rezolvarea cerințelor îndreptățite ale agricultorilor și transportatorilor, iar rolul Guvernului este acela de a dialoga cu toate categoriile sociale care reclamă neajunsuri și inechități. Prin dialog vom găsi întotdeauna soluțiile necesare pentru rezolvarea lucrurilor care nu merg bine și trebuie corectate”, a fost mesajul premierului Marcel Ciolacu.  

Nu doar prefectul județului Tulcea și-a trimis la manifestarea aniversară adjuncții, ci și primarul municipiului Tulcea. Vizibil emoționat viceprimarul George Șinghi s-a rezumat la a transmite tulcenilor o urare succintă și cât se poate de formală.

„Dacă istoria ne învață ceva este că numai prin unire românii și marile uniri ne-au marcat actele noastre de progres. În acest an nou vă doresc tuturor să aveți parte de împliniri, cu un an nou liniștit, la mulți ani tuturor românilor, la mulți ani, tulceni”, a spus George Șinghi.

Cu mic, cu mare, tulcenii au dovedit că „hora unirii” reprezintă încă un simbol viu în tradiția poporului român, altfel că au dat mână cu mână, civili, militari, politicieni, funcționari publici și au învârtit hora frăției, cu sufletul deschis, cu optimism pentru deznodământul anului electroral 2024, așa cum au făcut-o și înaintașii lor, în urmă cu mai bine de un veac și jumătate.

Ca de fiecare dată, cei mai numeroși în public au fost seniorii, însă aceștia s-au bucurat să îi aibă alături și pe copiii municipiului Tulcea. Elevi de școală primară sau de liceu au venit la eveniment ca la o lecție de istorie vie și s-au prins, de asemenea, în hora unirii, purtând în mâini stegulețe tricolore sau eșarfe în culorile drapelului național.

Evenimentul solemn a continuat până după orele prânzului cu un spectacol de dansuri și muzică tradiționale românești, cu specific dobrogean, muntenesc și, desigur, moldovenesc. Pe scena amplasată în Piața Civică au urcat extrem de îndrăgiții și talentații artiști ai ansambulurilor „Baladele Deltei” și „Danubius”. De asemenea, publicul i-a aplaudat pe membrii trupei Provincialii și pe interpretul de muzică populară Florin Vasilică.

Sutele de persoane care au înfruntat gerul pentru a lua parte la momentele organizate în cinstea însemnătății istorice a zilei de 24 ianuarie, s-au bucurat cel mai mult de suitele de dansuri și recitalurile din repertoriul tradițional românesc. Oamenii au filmat momentele artistice, însă s-au și încălzit cu mici reprize de dans și au ținut isonul artiștilor la refrenele unor piese folclorice de suflet ale românilor.

Dintr-o regretabilă eroare, articolul inițial a menționat eronat numele lui Dragoș Simion în locul lui George Șinghi. Am rectificat acest lucru.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*