FOTO VIDEO Ansamblul folcloric „Doina Casimcei”, în premieră la Târgul de Turism al României. O mostră de autenticitate dobrogeană oferită de talentul unor copii

Ansamblul folcloric „Doina Casimcei” la Târgul de Turism al României. FOTO Cristina Sîmbeteanu

La ediția de primăvară a Târgului de Turism al României, județul Tulcea a mizat foarte mult pe mostre autentice de cultură și diversitate care să pună în valoare specificul acestui superb petic de țară. Printre cei care au susținut momente artistice spre încântarea oaspeților au fost și copiii din Ansamblul folcloric „Doina Casimcei”. Cei care i-au invitat au fost reprezentanții Consiliului Județean Tulcea, încrezători că micii artiști dansatori posedă un talent care merită văzut și apreciat de toată România și nu numai.

„Au pregătit dansuri tradiționale dobrogene din zona Casimcei și având în vedere că trăim într-o epocă a digitalizării, copiii sunt foarte încântați să promoveze tradițiile dobrogene, jocurile specifice din comuna noastră. Sunt deosebit de încântanți, mai ales că avem privilegiul de a prezenta specificul nostru și reprezentanților altor zone ale țării”, a punctat, pentru TLnews, Petruța Pasăre, secretar al Asociației „Ion Jalea” din Casimcea.

Vizibili emoționați, dar încântați de atenția de care activitatea lor are parte, membrii ansamblului au pus în scenă un spectacol frumos, în care mesajele legate de viața satului s-au distins fără echivoc. Atât pentru copiii care evoluează într-o astfel de trupă, cât și pentru spectactorii lor, repertoriul de dansuri tradiționale este nu doar o formă de divertisment, ci și o mostră de cultură prețuită și bine păstrată.

„Este o onoare pentru noi să putem evolua și să reprezentăm județul Tulcea cu adevărat. Copiii au fost foarte bucuroși, este pentru prima oară când participă la un astfel de eveniment, în afară de spectacolele pe care le-au mai ținut atât în țară, cât și în străinătate”, a declarat Cristina Brădeanu, voluntar în Ansamblul „Doina Casimcei”.

La Târgul de Turism al României de la Romexpo, Ansamblul „Doina Casimcei” a venit cu o trupă formată din 22 de copii, cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani. Deși denumirea ansamblului duce cu gândul la o creație folclorică lirică ce transmite sentimente de dor și jale, repertoriul de cântece și dansuri ale talentaților copii de la Casimcea include ritmuri vioaie, așa cum sunt arhicunocutele geamparale.

Membrii ansamblului au încheiat fiecare reprezentanție cu satisfacția de a fi adus bucurie și zâmbet în sufletele și pe chipurile celor care i-au privit, i-au ascultat, au trăit momentele cu ei și i-au răsplătit cu ropote de aplauze, chiar dacă, de această dată, scena a fost doar spațiul restrâns al unui stand de prezentare turistică.

Acasă, la Casimcea, ansamblul, considerat o bijuterie a tezaurului cultural local, se bucură de susținerea Primăriei conduse de primarul Gheorghe Țilincă, însă principalul susținător este Asociația culturală „Ion Jalea”, organizației non-guvernamentală care se ocupă să strângă fonduri pentru sprijinul material al ansamblului și pentru încurajarea performanțelor artistice.

Primarul comunei Casimcea, Gheorghe Țilincă, a mai recunoscut, pentru TLnews, că a face parte din Ansamblul „Doina Casimcei” reprezintă o oportunitate importantă pentru foarte mulți copii din comunitate, care, prin astfel de activități culturale au șansa să se educe frumos, să călătorească în zone pitorești ale României și chiar ale Europei, pentru a oferi o mostră a autenticității dobrogene și pentru a asimila, la rândul lor, experiențe noi, care să îi modeleze și care să le deschidă mintea.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*