FOTO Primăria Casimcea asigură toate fondurile necesare renovării casei parohiale din satul Corugea

Primăria Casimcea asigură toate fondurile necesare renovării casei parohiale din satul Corugea

Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Visarion, Episcopul Tulcii, și cu sprijinul primarului comunei Casimcea, Gheorghe Țilincă, precum și a consiliului local, din luna aprilie a acestui an s-a demarat procesul de renovare și modernizare a casei parohiale, în urma solicitării făcute de către Parohia Corugea.

„Costurile renovării și modernizării acesteia ar fi fost imposibil de suportat de către parohie, fapt pentru care domnul primar împreună cu Consiliul Local și-au asumat toate aceste cheltuieli”, spun reprezentanții Bisericii din Corugea.

Casa parohială respectă tiparul vremurilor în care a fost construită, fiind compusă din patru camere generoase și o prispă tipic caselor dobrogene lucrată în lemn. De la construirea sa, nu se mai cunoaște o astfel de reparație capitală, lucrându-se atât la exterior cât și la interior. Ca noutate a fost ridicată de la pământ o baie dotată cu toate cele necesare unui trai decent.

„Pentru toate acestea trebuie să mulțumim Domnului Primar și tuturor celor ce s-au implicat în demararea acestui amplu proiect sperând ca pe viitor să putem aduce o astfel de renovare și restaurare și Bisericii satului, pentru a putea lăsa și noi generațiilor viitoare ceea ce am primit ca predanie de la înaintașii noștri. Menționăm că mereu ne bucurăm de tot sprijinul primăriei în toate activitățile pe care le desfășurăm atât administrativ-gospodărești cât și social-filantropice, lucru datorat profesionalismului și mai ales omeniei și respectului reciproc dintre cele doua instituții”, au mai precizat sursele citate.

Satul Corugea este amintit pentru prima dată în defterul otoman din anul 1573 sub denumirea de Koruca-Kasim, iar harta austriacă din anul 1790 notează satul sub denumirea de Karanga. Fondul Tapiurilor otomane în a doua jumătate a secolului al XIX-lea amintește de Koruca. În anul 1899, la Corugea se ridică prima școală românească din zonă, iar în sat locuiau numai români, în număr de 579. Satul este menționat în documente cel mai adesea cu denumirea Corudgea, o denumire de origine țărănească; se trage de la secarea râului Topolog din zonă, fiind tradusă prin „sec, fără apă”.

Satul Corugea este al treilea ca mărime în componența Comunei Casimcea, fiind populat în exclusivitate de crescători de animale și de lucrători ai pământului. Din păcate fenomenul depopulării satelor românești nu a trecut neobservat peste aceste meleaguri. La începutul acestui putându-se număra cu ușurință cele 113 gospodării locuite de români, dintre care aproximativ 75 dintre ele aveau cel puţin trei membri. Toți acești factori se pot observa și în cadrul bisericii satului, unde timpul și-a pus un puternic accent. Nu mare mi-a fost mirarea ca preot al acestui sat să aflu că Biserica ce poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, a fost ridicată cu truda oamenilor din sat, începând cu anul 1899, fiind finalizată în anul 1905. Tot de atunci datează și casa parohială care, datorită trecerii timpului a întrat întru-un lung proces de degradare.

După o activitate bisericească de 37 de ani în parohia Corugea, timp în care s-a dedicat cu smerenie și modestie slujirii lui Dumnezeu și oamenilor, Pc. Pr. Dumitru Oancea s-a stins fulgerător din viață în dimineața zilei de 10 noiembrie 2021.

Duminică ,6 februarie 2022, cu binecuvântarea Preasfinției Sale Visarion Episcopul Tulcii s-a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în biserica Sf. Mc. Dimitrie din localitatea Corugea și a fost numit slujitor al lui Dumnezeu Preotul Dumitrel Cabanov.

Preotul Dumitrel Cabanov s-a născut pe 20 septembrie 1996 la Măcin, județul Tulcea și a crescut în comuna Greci, același județ. Între anii 2017 și 2019 a fost cântăreț bisericesc la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Greci. Este licențiat din 2017 al Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, instituție de învățământ în care a absolvit și un Master, în 2021.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*