Deschiderea oficială a Festivalului Ivan Patzaichin – Rowmania 2022

FOTO Consiliul Județean Tulcea

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat luni, 5 septembrie, la deschiderea oficială a Festivalului Ivan Patzaichin – Rowmania 2022, eveniment ce se desfășoară la Tulcea, în perioada 5-10 septembrie, și care onorează memoria lui Ivan Patzaichin.

La deschidere au mai participat Ivona Potzaichin-Rusu, care a preluat responsabilitatea conducerii Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, președintele Comitetului Olimpic Român, Mihai Covaliu, și primarul municipiului, Ștefan Ilie.

„Astăzi se împlinește un an de când tata nu mai este aici, deși cred că și în această seară, și în serile ce vor urma, va fi alături de noi, se va bucura cu noi în caravana pe care o vom face către Mila 23, începând de mâine, se va bucura alături de noi vineri și sâmbătă, din nou, aici, pe faleză. Știu că tata a inspirat foarte mulți oameni și aș putea spune că a fost un țel al lui – să inspire oameni.

Prin puterea propriului exemplu, el a considerat că oamenii vor aprecia mai multe lucruri, dintre care pe primul loc întotdeauna s-au aflat Tulcea, Delta și sportul. A promovat, a învățat oamenii, a încercat întotdeauna să inspire și cred că a reușit. Sper că acolo, în interiorul sufletului dumneavoastră, fiecare să vă amintiți cu plăcere de ceea ce a făcut tata pentru Tulcea, pentru Deltă și să fiți alături de noi în continuare și azi, și mâine, și toată săptămâna, și peste un an, și peste doi, și peste 10, până nu vom mai putea să fim nici noi aici, dar vor fi alții în locul nostru“, a declarat, cu acest prilej, Ivona Patzaichin-Rusu.

„Toți cei care vorbim în această seară, care am fost apropiați de Ivan, suntem gâtuiți de emoție pentru că este greu să-ți alegi vorbele potrivite pentru un om de calitatea și de valoarea lui Ivan.

Pentru Ivan, Tulcea a fost casa lui. Niciodată, Ivan nu a părăsit cu sufletul județul nostru. Ivan venea mereu aici să-și împărtășească intențiile, stăteam ore întregi de vorbă despre proiecte, despre gândurile lui, pentru ca nouă, celor din Tulcea, celor din Deltă, să ne fie mai bine. Mulți dintre dumneavostră poate vă aduceți aminte, de lupta noastră, a tulcenilor, de a readuce faleza în administrația locală. Dacă nu greșesc, în perioada 2013-2014, Ivan, alături de toată echipa lui de la asociație, dar și de dumneavoastră, tulcenii, a participat la o demonstrație de susținere a demersului de reîntoarcere a falezei în administrarea tulcenilor. Ivan a fost interesat de toată problematica județului și dacă îi ceream sprijinul, nu ezita să ni-l ofere.

Atunci când aveam nevoie de ajutor pentru proiectele mari din județul Tulcea, Ivan mergea cu mine la ședințele de Guvern, și asta nu s-a întâmplat o dată, ci de mai multe ori. Asta făcea Ivan: te lua de mână și te ducea acolo unde trebuia să ajungi pentru a rezolva problemele județului. Ivan a fost un mare caracter cu greu de regăsit printre noi, un caracter unic, cu o calitate umană extraordinară, omul care nu știa niciodată ce este răutatea.

Pentru tot ceea ce a făcut Ivan pentru noi, tulcenii, pentru tot ce a făcut pentru România și pentru întreaga lume, până la urmă, nu pot să spun decât atât: mă bucur, Ivan, că te-am cunoscut, mă bucur că am stat cu tine în barcă, mă bucur că am petrecut multe ore împreună. Din partea mea și a tulcenilor, mulțumim din suflet, Ivan!“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

La deschiderea festivalului, Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 a prezentat macheta proiectului Ansamblului „Ivan Patzaichin” (realizat de Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Olah Gyarfas) ce va fi amplasat în 2023 pe Faleza Ivan Patzaichin. Dorința inițiatorilor pentru capătul de faleză dinspre Hotelul Delta este ca acesta să devină „un spațiu dedicat lui Ivan, dar și un spațiu funcțional, nu doar simbolic, un loc de unde iubitorii de deltă care vor să o descopere dintr-o barcă cu vâsle, un caiac, sau o canoe, canotcă, să-și dea întâlnire la Ivan, un punct de plecare spre Delta Dunării“.

Prima seară a festivalului a cuprins și un concert in memoriam Ivan Patzaichin – Urma (acustic) și un spectacol cu drone și lumini. Festivalul continuă cu cu Caravana Apelor Unite – o călătorie pe apă de trei zile către locul natal al lui Ivan, Mila 23, unde vor fi prezentate planurile Muzeului Ivan Patzaichin și Expoziția Foto „Oamenii Deltei“.

Festivalul revine în Tulcea în zilele de 9 și 10 septembrie pentru competiții de vâslit în canotcă, ateliere educaționale și recreaționale pentru copii, concerte live de rock’n’row (cu Alternosfera, Subcarapați, Blană Bombă, Tumbe, Dimitri’s Bats, Rusalka) pe scena amenajată la Gară, dar și expoziția „Navigația pe Dunăre“, la Casa Avramide.

Festivalul este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea în baza Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*