Caravana de depistare a tuberculozei ajunge în Delta Dunării. 15 de comune din județul Tulcea vor beneficia de serviciile acesteia

Caravana de depistare a tuberculozei ajunge în Delta Dunării

Caravana de depistare activă a tuberculozei, Screening TB ajunge în comunele din Delta Dunării, iar 15 comune vor avea acces la serviciile medicale gratuite puse la dispoziție prin cel mai amplul proiect de identificare și tratare a tuberculozei din România, proiect derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Astfel, Grindu, Greci, Cerna, Topolog, Casimcea, Beidaud, Baia, Jurilovca, Sarichioi, Valea Nucarilor, Mahmudia, Murighiol, Somova, Mihail Kogălniceanu și Frecăței sunt comunele unde caravana se va afla în următoarea perioadă. Vorbim despre comunități unde au fost înregistrate cazuri de tuberculoză și de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil.

Județul Tulcea face parte din zona roșie în ceea ce privește incidența cazurilor de tuberculoză, cu 89 de cazuri noi de TB la mia de locuitori, la nivelul anului 2019.

Datele statistice aferente anului pandemic 2020 arată o scădere a incidenței anul trecut, la 53 de cazuri la suta de mii de locuitori, dar e o scădere nereală deoarece adresabilitatea pacienților și accesul lor la serviciile medicale au fost puternic afectate de restricțiile cauzate pe pandemie în ultime 16 luni.

Caravana Screening TB asigură accesul facil, aproape de casă la consultațiile medicale puse la dispoziție de cabinetul mobil dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București cu sprijinul Ministerului Sănătății.

„Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei”, declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii celor 15 comune tulcene. Având în vedere că pandemia a diminuat drastic accesul pacienților cu alte suferințe înafara infecției cu SARS-COV-2 în spitale sau în alte cabinete medicale, iar diagnosticarea și tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanșarea stării de urgență, prezența caravanei Screening TB se dovedește o necesitate în aceste comunități.

„Accesul la servicii de sănătate în proximitatea locuinței lor, mai ales pentru populația rurală, determină o creștere a identificării precoce a diverselor afecțiuni și deci tratarea lor în faze incipiente. Caravana de screening TB aduce în comunitățile cele mai îndepărtate ale județului nostru un aparat de radiologie prin intermediul căruia pot fi identificate 14 patologii pulmonare. Îndemnăm populația să acceseze această oportunitate și să se prezinte la screening atunci când caravana va ajunge în localitățile lor”, a declarat directorul executiv adjunct economic al DSP Tulcea, Mihaela Nicola.

Mobilizarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu ajutorul autorităților locale, a rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Direcției de Sănătate Publică Tulcea, al Consiliului Județean Tulcea precum și al reprezentaților locali ai Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro. Acolo unde situația o va impune, cu ajutorul autorităților locale vom ajuta populația care trăiește în condițiile specifice Deltei Dunării să poată ajunge în locațiile unde se va afla caravana Screening TB.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*