Pompierii tulceni fac din nou apel la cetățeni să stopeze incendiile de vegetație uscată

Pompierii tulceni fac din nou apel la cetățeni să stopeze incendiile de vegetație uscată. FOTO: ISU Tulcea

Acțiunile de igienizare derulate în ultima perioadă de cetățeni în scopul pregătirii terenurilor pentru lucrările de primăvară, au condus la creșterea semnificativă a incendiilor la vegetația uscată, întreținute adesea și de vântul puternic.

Astfel, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea, de la începutul anului 2023, pe raza al județului au fost înregistrate 34 de incendii de vegetație uscată și palustră, în urma cărora a fost afectată o suprafață de aproximativ 460 de hectare.

Nu de puține ori, aceste incendii se manifestă violent și se extind rapid la locuințe, provocând pagube materiale majore și pierderi de vieți omenești. Pentru a putea fi lichidate, pompierii militari depun eforturi considerabile, deseori fiind puși în pericol deoarece astfel de incendii sunt imprevizibile, flăcările putându-și schimba direcția de la o secundă la alta.

„Totodată, atragem atenția că această practică de toaletare a terenurilor prin incendiere, are efecte nefaste asupra solului anihilând substanțele nutritive și distrugând microorganismele care oferă fertilitate pământului”, au transmis reprezentanții instituției.

În acest context, ISU Tulcea face apel la responsabilitatea și la simțul civic al cetățenilor pentru a stopa astfel de acțiuni necugetate care pot avea urmări grave pentru viața locuitorilor, a habitatelor naturale și a bunurilor materiale.

În această perioadă, personalul din cadrul Inspecției de Prevenire a intensificat acțiunile de informare și control, cu precădere pe această linie, a reducerii numărului de incendii produse la vegetația uscată.

Cetățenilor li se reamintește, totodată, că incendierea vegetației uscate, palustre și a resturilor menajere este un gest iresponsabil și este strict interzisă, dacă nu se impune în cazul prevenirii răspândirii unor boli sau dăunători specifici, iar sancțiunile prevăzute de lege sunt aspre și pot ajunge chiar și la oprirea plății subvențiilor de către APIA.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*