Aventuri SpaceTech: Cum sunt explorate metodele de comercializare ale spațiului cosmic

Nu – nu citești începutul unui roman science-fiction de succes. Chiar dacă pare greu de crezut, acesta este un titlu actual. Explorarea spațiului cosmic nu mai este exclusivă științei, această căpătând și un aspect comercial, cum era de așteptat.

Totuși, anul 2023 nu marchează primul zbor comercial din istoria omenirii. Acesta este atribuit lui Michale Melvill care, în nava SpaceShipOne, a realizat un zbor suborbital la mijlocul anului 2004. Apoi, în 2020, SpaceX a realizat un alt zbor comercial în orbită, acesta având rolul de a duce astronauți ai NASA pe Stația Spațială Internațională.

Dar totuși, ce așteptări putem avea de la spațiul cosmic din punct de vedere comercial?

Chiar sunt posibile zborurile comerciale în spațiul cosmic?

Totul este posibil! Acum 15-20 de ani, omenirea nu își putea imagina faptul că se va putea juca pacanele gratis NetBet în confortul propriei case sau chiar de pe un telefon mobil. Astăzi, în schimb, acest operator de cazinou îți poate oferi peste 5000 de jocuri, multe dintre care chiar gratuite, prin doar câteva atingeri.

Evoluția de la aparatul mecanic de păcănele la sloturile virtuale, mai exact anvergura acesteia, poate fi transpusă în orice element care a fost marcat de evoluție semnificativă. Abia se fac 55 se ani de când omul a pus piciorul pe lună.

Cu 50 de ani în urmă, la începutul anilor 1900, abia se făcea prima transmisiune de tip radio și primul avion cu echipaj abia fusese inventat. Astfel, este de la sine înțeles de ce zborurile comerciale sunt într-adevăr o posibilitate, ba chiar o realitate!

Zborul Virgin Galactic din 2023

Pe 10 August 2023, compania Virgin Galactic realiza primul zbor comercial în spațiul cosmic din această decadă. Nava, numită SpaceShipTwo pentru a continua tradiția primului zbor comercial, a fost dusă la înălțime adecvată de o aeronavă tip carrier. După atingerea punctului respectiv, SpaceShipTwo s-a detașat de carrier și a țintit spre spațiu, spre orbita planetei.

Nava a avut la bord, pe lângă echipaj și piloți, trei turiști – Jon Goodwin, Keisha Schahaff și Anastatia Mayers. Goodwin a cumpărat un bilet pentru acest zbor spațial comercial în 2005, pe când ultimii doi turiști și-au câștigat locurile la o tombolă.

Responsabilă de tombolă a fost Space for Humanity, o organizație non-profit care vrea să facă din zborurile comerciale în spațiul cosmic o realitatea pentru întreg globul pământesc.

Ce ne poate spune zborul Virgin Galactic despre explorarea spațiului cosmic în mod comercial?

În primul rând, acest zbor ne poate spune că a vizita spațiul cosmic ca și turist este scump. Un bilet dus-întors (evident) costă în momentul de față aproape jumătate de milion de dolari. Conform statisticilor, doar 13 milioane de oameni din întreaga lume (0.1625% din populație) dispune de cel puțin un milion de dolari.

În afara costului, există și limite de altitudine. Nava a atins altitudinea de aproximativ 90 km. Aceasta nu este altitudinea maximă orbitală pe care o poate atinge o navă, dar este peste altitudinea utilizată de avioanele Air Force ale Statelor Unite.

Astfel, un zbor comercial în spațiul cosmic care să iasă din orbita pământului nu este încă posibil. Totuși, doritorii, inclusiv cei din județul Tulcea, pot acum să vadă globul pământesc din spațiu și să experimenteze lipsa gravității pe propria piele!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*