A fost lansat proiectul privind conservarea biodiversității în Complexele lacustre Șontea-Fortuna, Matița-Merhei, Somova-Parcheș

În data de 24 iunie 2021, a avut loc la Crișan, în județul Tulcea, conferința de lansare a proiectului „Îmbunătățirea condițiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din Rezervația Biosferei Delta Dunării pentru conservarea biodiversității şi a resurselor halieutice Complexele lacustre Șontea-Fortuna, Matița-Merhei, Somova-Parcheș”, cod SMIS 2014+ 120889, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 -2020, Axa Prioritară 4 – Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivul 4.1 Creşterea gradului de protecție şi conservare a biodiversității şi refacerea ecosistemelor degradate.

Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătățirea gradului de protecție şi conservare a stării ecosistemelor pentru habitatele de interes conservativ şi speciile de importanță comunitară din RBDD prin asigurarea unei circulații optime a apei în complexele Șontea-Fortuna, Matița-Merhei, Somova-Parcheș.

Având în vedere starea hidrologică deltaică aflată într-o dinamică continuă, în corpurile de apă principale – canale, gârle, lacuri – au loc procese de colmatare în urma cărora se provoacă încetarea sau încetinirea accentuată a împrospătării apelor în lacuri și în zonele depresionare de la baza grindurilor. În aceste zone are loc de obicei reproducerea naturală a speciilor de pești autohtone, fiind totodată și principalele habitate de hrănire și creștere a acestora.

Odată cu scăderea nivelului apei și înrăutățirea circulației de împrospătare a acestora în corpurile de apă ale deltei, apar, pe fondul temperaturilor ridicate din perioadele de vară și început de toamnă, fenomene negative care degradează condițiile de viață generale din ecosistemele acvatice naturale.

Proiectul este cel mai mare dintre cele trei proiecte de decolmatări pe care Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării le are în implementare și vizează activități de reconstrucție ecologică prin decolmatarea canalelor și lacurilor necesară atât conservării biodiversității din Rezervație cât și desfășurării activităților specifice.

Valoarea proiectului este de 35.910.901,99 lei, din care 30.524.266,72 lei din Fondul European de Dezvoltare Regională și 538.486,60 lei din Bugetul Național, reprezentând 86,4995% din valoarea totală eligibilă aprobată.

Durata de implementare a proiectului este de 69 de luni, până la data de 31 decembrie 2023.

La conferință au participat reprezentanții celor trei entități partenere în implementarea proiectului: Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, în calitate de beneficiar al finanțării, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării”- I.N.C.D.D.D. Tulcea, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați precum și reprezentanți ai părților interesate (autorități și comunități locale, federații de pescari, asociații de turism, asociații ai transportatorilor, etc.).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Tare as fi curios sa vad ce costa 7milioane de euro… daca e un program complex e una iar daca se vor face doar niste decolmatari atunci e scump iar delta e mare. Oricum miliardul ala de euro de la UE in astfel de proiecte trebuia sa mearga.
    PS. mai verificati cifrele de ex. 69 de luni pana in 31.12.2023

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*