Musulmanii din Tulcea, alături de întreaga comunitate musulmană din România, celebrează Kurban Bayram-ul

Comunitatea musulmană celebrează sâmbătă, 9 iulie, prima din cele patru zile de Kurban Bayram. Sărbătoarea Sacrificiului – Eid al Adha este unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificație comemorativă din religia islamică și este celebrată în luna Zilhigge, ultima lună din calendarul islamic.

Sărbătoarea Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creștini), cel care, pus să aleagă între dragostea față de unicul său fiu Ismael și adorația lui Allah, optează pentru confirmarea devoțiunii față de divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-și exprima credința necondiționată și supunerea față de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-și sacrifice fiul, pe Ismael, dar Creatorul, văzându-i determinarea și neclintita credință, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuțitului taie gâtul animalului și nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului. Sărbătoarea durează patru zile, iar în prima zi, după slujba religioasă oficiată în lăcașurile de cult, credincioșii musulmani sacrifică animale, doar o parte din carne fiind păstrată pentru casă, restul fiind împărțită în special persoanelor cu posibilități materiale reduse. Ca și cu prilejul Ramazan Bayram-ului, și în acest caz se merge în vizite la rude și prieteni și se primesc vizite.

Premergător Sărbătorii Sacrificiului, în lumea musulmană are loc pelerinajul la locurile sfinte, Mecca și Medina (Regatul Arabiei Saudite), acesta fiind unul din cei cinci stâlpi ai Islamului. Pelerinajul, ce se desfășoară după un ritual strict, reiterează drumul Profetului Muhammed (PbuH) la locurile sfinte ale religiei islamice, de la Mecca, Valea Mina, pe Muntele Arafat, Muzdalifa și Medina, la care participă anual milioane de pelerini, dar și puterea sacrificiului pentru credința în Creator, probată de Profetul Ibrahim.

Respectând, tradiția, Muftiul Muurat Iusuf a oficiat Marea Rugăciune Comună (Bayram Namazi), sâmbătă, 9 iulie de la ora 06.08, la Geamia Hunchiar din municipiul Constanța, iar ulterior a participat la o serie de sacrificii ritualice și a oferit pachete ce conțin carne de kurban pentru familiile nevoiașe din județele Constanța, Tulcea și Călărași, oferite de Muftiatul Cultului Musulman din România, împreună cu reprezentanții Direcției Ministerului Cultului Islamic din Republica Turcia (Diyanet İșleri Bașkanlığı) și reprezentanții unor asociații social-umanitare din Europa, ai Fundației Hasene Germania – din Köln și din Republica Turcia.

În prag de sărbătoare, muftiul Muurat Iusuf transmite credincioșilor musulmani următorul mesaj: „Fiecare musulman, atât din România, cât și de pe întreg Mapamondul, împărtășește în aceste zile bucuria Sărbătorii Sacrificiului alături de familie și prieteni. Sunt zile încărcate de profunde semnificații religioase, care ne întăresc totodată și relațiile cu cei din jurul nostru și ne înlesnesc reflecția asupra propriilor gânduri și trăiri. Kurban-ul înseamnă apropierea de Creator, de semeni, de dreptate, de bunătate, de fapte frumoase și totodată de noi înșine. În această zi de mare sărbătoare, să ne rugăm la Bunul Allah ca toți cei care trec prin oroarea războiului și a foametei să fie binecuvântați cu un trai fără de suferință, iar această sărbătoare să fie pentru fiecare dintre noi prilej de bucurie și liniște sufletească”, alături de tradiționala urare:

„Un Bairam fericit!”

„Kurban Bairam Qayirli Bolsin!“

„Kurban Bayraminiz Mübarek Olsun!”

„Eid Al-Adha Mubarak!”

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*