Locuitorii satului Sălcioara din comuna Jurilovca nu credeau că vor apuca ziua în care localitatea lor va avea propriul ei sistem de canalizare, iar ei nu vor mai fi nevoiți să se descurce cum pot și să apeleze la tot felul de impovizații pentru a avea parte de confort la standardele secolului în care trăim. Actualul primar al comunei, Eugen Ion, s-a ținut de promisiunea făcută oamenilor în campania electorală și a găsit finanțarea necesară pentru construirea unei stații de epurare, care să deservească satul Sălcioara.
„Vorbim de un proiect de canalizare, dar nu înseamnă numai rețeaua de canalizare propriu-zisă, ci mai înseamnă racordurile la proprietăți, pe 764 de proprietăți mai exact. Adică, în momentul în care am terminat rețeaua de canalizare, am făcut și racordurile și venim deja cu asfaltul pe aceste străzi, nu mai spargem ulterior, să facem racordul la gospodării și, nu în ultimul rând, finalul acestui proiect înseamnă o stație de epurare și de eliminare a apelor uzate în condiții și în standarde corecte pentru secolul XXI”, afirmă primarul.
Este vorba de 22 de kilometri de rețea de canalizare care va reuși să cuprindă întregul sat. Astfel, nicio gospodărie din Sălcioara nu va mai rămâne neconectată la sistemul de colectare a apelor uzate. Proiectul, mai spune primarul Eugen Ion, a fost finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Costul pentru amenajarea stației de epurare a fost estimat, inițial, undeva la 11 milioane de lei, dar pentru că lucrările s-au desfășurat mai lent decât se aștepta, valoarea investiției a crescut la circa 13 milioane de lei. Suplimentarea s-a făcut tot din fonduri guvernamentale, prin invocarea Ordonanței 93 din 2021 privind instituirea unor măsuri pentru derularea Programului Național de Dezvoltare Locală, a mai precizat Eugen Ion, pentru TLnews.
„Această lucrare este finalizată, mai facem doar probele tehnologice și sperăm ca în maxim două săptămâni să începem să racordăm populația la acest sistem de canalizare nou. (…) Mi-aș fi dorit să terminăm mult mai repede, însă, din păcate, sursele de finanțare nu sunt la dispoziție așa cum ne dorim noi, pentru că vorbim totuși de investiții foarte mari”, mărturisește primarul comunei Jurilovca.
Iar ambiția edilului șef de a aduce satul Sălcioară în rând cu civilizația din punct de vedere al infrastructurii s-ar fi realizat mai repede, dacă birocrația n-ar fi pus piedici. Având sub 2.000 de locuitori, satul nu era eligibil pentru proiecte finanțate din fonduri europene. Programul Național de Dezvoltare Locală a reprezentat însă soluția salvatoare pentru obrazul primarului, îndreptat, prin promisiuni, către cetățenii care l-au ales să le reprezinte interesele. Acum, în jur de 1.600 de persoane, din peste 760 de gospodării, vor beneficia de pe urma sistemului de canalizare nou realizat.
Mai mult decât atât, Sălcioara, la fel ca Jurilovca, este un așezământ care, în ultimii ani, a început să atragă atenția celor interesați să ridice pensiuni și să exploateze potențialul turistic al peisajelor pitorești din Delta Dunării.
„Acest proiect a fost din start gândit și conceput cu o suplimentare de până la 40%, adică el nu este făcut numai pentru ce avem nevoie astăzi, ci este gândit cu o dezvoltare de încă 40%. Faptul că și în Sălcioara au apărut pensiuni este un lucru îmbucurător, noi trebuie să fim cumva cu un pas înaintea investitorilor să le creăm condițiile de care au nevoie”, a mai punctat Eugen Ion.
Be the first to comment