FOTO „Ziua Voluntarului Dunării” în Rezervația Biosferei Delta Dunării

Ziua Voluntarului Dunării s-a desfășurat în zona plajei Sulina

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a organizat la Sulina, în data de 5 octombrie 2017, evenimentul „Ziua Voluntarului Dunării” ce face parte dintre activitățile proiectului DANUBEparksCONNECTED – Rețeaua de Arii Protejate Dunărene, un Coridor de Habitate al Dunării. Activitatea reprezintă, de asemenea, o manifestare specifică de celebrare a Zilei Internaționale a Educației, stabilită de către UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) în data de 5 octombrie.

În deschiderea acțiunii de voluntariat, reprezentanți ai Administrației Biosferei Delta Dunării și ai Asociației Euro Tulcea au adresat tuturor elevilor si cadrelor didactice de la Liceul Teoretic “Jean Bart” din Sulina, un mesaj cu privire la importanța educației și a necesității protejării biodiversității, obiectivele Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării privind conservarea, protecția mediului, creșterea nivelului de conștientizare a publicului și promovarea atitudinii responsabile față de mediul înconjurător în rândul vizitatorilor Rezervației, dar și a populației locale.
Ziua Voluntarului Dunării s-a desfășurat în zona plajei Sulina, respectiv in arealul de habitate de interes comunitar – dune embrionare mobile, populat cu specii vegetale costiere, ce asigură un prim stadiu de fixare a nisipurilor marine și a cărei structură este influențată de prezența speciilor invazive. Singura metodă de menținere a habitatului într-o stare favorabilă de conservare o reprezintă eliminarea speciilor invazive.
Cei 70 de voluntari participanți la acțiune, elevi și cadre didactice ai Liceului “Jean Bart” din Sulina, voluntari ai Asociației Euro Tulcea ce s-au alăturat reprezentanților ARBDD, au primit explicații despre unele specii invazive, exemplu Xanthium italicum și Cuscuta europaea ce urmau să fie îndepărtate și care reprezintă principala amenințare pentru speciile din zonă ce necesită protecție, cum sunt Convolvulus persicus (volbura de nisip) și Eryngium maritimum (vitrigonul).

S-a dorit astfel să crească gradul de conștientizare a tinerei generații asupra importanței protejării biodiversității, acțiunea fiind menită să asigure plantelor de interes comunitar un habitat propice dezvoltării acestora și împiedicarea proliferării speciilor invazive din arealul propus.
Implicarea publicului interesat în acțiuni concrete este cea mai bună cale pentru a sensibiliza și a obține sprijinul pentru acțiunile de conservare. În perioada august-noiembrie 2017, ariile protejate din 8 țări dunărene, membre ale proiectului DANUBEparksCONNECTED, găzduiesc diferite activități de voluntariat pentru a gestiona și promova habitatele valoroase din regiunea Dunării.

Implementarea cu succes a acțiunilor voluntarilor pe tot parcursul Dunării ar putea deveni parte a unei strategii pe termen lung pentru a dezvolta Coridorul de Habitate Terestre Dunărene, cu scopul de a construi colaborări pe termen lung cu firme, școli și delegații de tineret ale ONG-urilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*