FOTO VIDEO Șalupă filmată când intră în stolurile de pelicani din Delta Dunării

O șalupă intră într-un stol de pelicani. FOTO Facebook Marian Strinoiu

O șalupă a fost filmată și fotografiată când intră în stolurile de pelicani din Delta Dunării, iar Asociația Delta Dunării afirmă că acest dezastru ecologic trebuie să înceteze.

Fotograful Marian Strinoiu a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii care arată cum o șalupă intră în stolurile de pelicani din Delta Dunării.

De asemenea, scena a fost filmată de o persoană aflată în zonă în acel moment.

Asociația Delta Dunării condamnnă acest dezastru ecologic.

În urma campaniei inițiate de Asociația Delta Dunării,  cu privire la dezastrul ecologic pe care îl fac bărcile în viteză, în acele produse toxice “excursii de o zi în Delta Dunării” cu plecare din București, am primit reacții îmbucurătoare din deltă.

Oamenii au început să  ne trimită pe mail sau pe Messenger, fotografii și filmări cu bărci care circulă cu viteză foarte mare pe canale, bărci care intra direct în stolurile de pelicani. Toți îsi exprimă speranța că poate cineva va opri acest dezastru ecologic perpetuat, de ani de zile în Delta Dunării! Toate aceste materiale vor fi transmisie către ARBDD, Garda de Mediu și alte instituții de control în Rezervație și respectiv către mass-media. Acest dezastru trebuie să înceteze!”, a transmis Asociația Delta Dunării.

Președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac, a afirmat că autoritățile trebuie să fie mult mai prezente în zonă, iar legislația, modificată.

Din păcate, ne situăm în fața unei situații deranjante pentru turismul deltaic, pentru Delta Dunării în general, sunt situații care au apărut anul trecut, văd continuă și în acest an, mai exact conducători de șalupe, cu șalupe care merg cu viteză foarte mare pe canalele Deltei, intră în colonii de păsări pentru a face poza vieții. Sunt aspecte care nu sunt dezirabile în Deltă și evident vor fi sancționate cu atare.

Va trebui ca autoritățile abilitate pentru controlul în Deltă să fie mult mai prezente pe zonă. De asemenea, legislația trebuie modificată pentru a crește cuantumul amenzilor, în sensul de a descuraja astfel de activități. Să nu uităm că ARBDD-ul pe de altă parte autorizează șalupele pentru transportul turiștilor în Deltă, iar în astfel de situații nu ar fi rău dacă s-ar gândi o ridicare a autorizației, de anulare a acesteia, atât pentru o perioadă de o lună, două, trei, dar și pentru următorul sezon turistic.

Ceea ce se poate aplica în circulația autoturismelor se poat aplica și în Deltă vizavi de circulația bărcilor. Sperăm ca urmare a măsurilor care vor fi luate în perioada următoare să reducem astfel de evenimente care evident afectează iremediabil habitatele din Rezervația Biosferei Delta Dunării și evident că aduc o imagine proastă asupra Deltei”, a declarat Cătălin Țibuleac.

De asemenea, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a anunțat că a fost identificată firma care deține ambarcațiunea respectivă, fiind cerute toate documentele necesare. Astfel, aceasta trebuie să aibă un permis sau o autorizație pentru desfășurarea acestei activități. De asemenea, specialiștii ARBDD vor urma să identifice dacă există păsări rănite.

Incidentul a avut loc în Golful Musura de lângă Sulina. Patronul firmei respective spune că l-a concediat pe conducătorul ambarcațiunii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*