Preasfințitul Părinte Visarion, prezent în parohia Sf. Ap. Petru și Pavel din Măcin

Episcopul Tulcii, PF Visarion. FOTO Adrian Boioglu

Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos s-au aflat astăzi 3 decembrie 2023, în mijlocul credincioșilor celei mai vechi parohii din Măcin, cu hramul Sf. Ap. Petru și Pavel, pentru a oficia Sfânta Liturghie arhierească.

Cu acest prilej, de dimineață, au fost sfințite Centrul social-filantropic și misionar, trapeza Sf. Ier. Nicolae și capela mortuară Învierea lui Lazăr, zidite în perioada 2016-2023, cu sprijinul credincioșilor și al autorităților locale.

Ierarhii au fost înconjurați la slujbă de către un sobor de preoți și diaconi, precum și de credincioșii din parohie, între care și reprezentanții autorităților locale.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către I.P.S. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, iar la final Preasfințitul Părinte Visarion a adresat un Cuvânt de mulțumire.

Răspunsurile la strană au fost date de către Corul Te Be Poem al Episcopiei Tulcii.

Ca mulțumire și în semn de recunoștință, la sfârșitul Sfintei Liturghii, ierarhii au primit în dar din partea preotului paroh câte o icoană cu Sf. Ap. Petru și Pavel, ocrotitorii parohiei.

Pentru cei implicați în activitatea parohiei și în noile lucrări de construcție de aici, Episcopia Tulcii și parohia au oferit Acte de apreciere și Diplome.

La slujbă au participat credincioși de toate vârstele, între care și copii îmbăcați în costume populare care s-au și împărtășit cu Sf. Taine, pentru vremea Postului Nașterii Domnului.

La finalul slujbei a fost săvârșită și o slujbă de sănătate pentru donatorii, binefăcătorii și ostenitorii bisericii.

Un moment special l-a constituit cântarea unor colinde tradiționale de către interpretul de muzică populară Costel Popa din Transilvania.

Actuala biserică Sf. Ap. Petru și Pavel din Măcin, numit în vechime Arrubium, a fost construită între anii 1876-1878, în vremea Războiului de Independență, pe locul unei unei biserici mai vechi care exista deja la anul 1834.

Potrivit însemnărilor de la bisericile din satele vecine, urmele istorice pentru prezența așezărilor bisericești în Măcin coboară, chiar până în secolul al XVII-lea.

Pictura în frescă este realizată în anul 1977 de către pictorul Dimitrie Bănică, iar pictura iconostasului de la sfârșitul secolului al XIX-lea poartă semnătura cunoscuților pictori Enache Cardaș din Tulcea și Matache Orășianu din Brăila.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*