Atelier de educație media prin film documentar, la Biblioteca Județeană „Panait Cerna” din Tulcea

Atelier de Educatie Media. FOTO B.J. TULCEA

Bibliotecarii din județul Tulcea vor participa, pe 25 și 26 mai, la un atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România.

Atelierul are loc la Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea (str. Isaccei, nr. 20) și este susținut de Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film, și Nicoleta Fotiade, expertă – formatoare în domeniul educației media și digitale, președinta asociației Mediawise Society. Până acum s-au înscris bibliotecari din 20 de localități din județ, cărora li se vor adăuga și bibliotecari ai Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea.

Formatori:

  • Ionuț Mareș este jurnalist și critic de film și scrie pentru reviste online precum Films in Frame și Ziarul Metropolis. Colaborează de asemenea ca selecționer sau moderator de discuții cu mai multe festivaluri de film din România.
  • Nicoleta Fotiade este expertă – formatoare în domeniul educației media și digitale, (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și resurse de educație media, inclusiv a două manuale pentru liceu. Crede că educația media ar trebui să fie parte integrantă în formarea noastră pe tot parcursul vieții. Este președinta asociației Mediawise Society, co-fondatoare a International Association for Media Education (IAME) și lector asociat la Universitatea din București.

„Educație media prin film documentar la bibliotecă” face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar despre drepturile omului ca material didactic. Bibliotecile sunt noduri accesibile ale cunoașterii, de aceea au fost angrenate în acest proiect trei centre bibliotecare din județe și regiuni diferite – Dâmbovița (seria de cursuri a fost deschisă la Târgoviște, unde au participat peste 30 de bibliotecari din județul Dâmbovița), Tulcea și Gorj – punând bazele unui efort de lungă durată, cu multiple beneficii educaționale.

Proiectul se derulează în două etape: în perioada aprilie – iunie au loc cursurile de educație media prin film documentar în cele trei județe. Îndrumați de formatori, participanții vor aplica aceste cunoștințe pentru a crea și a pune în practică împreună un format de proiecții de film, evenimente și ateliere pentru publicul bibliotecilor lor în etapa a doua a proiectului (iunie – octombrie).

Participanții vor învăța despre producția filmului documentar și își vor dezvolta competențe de analiză critică a imaginii în contextul receptării mesajelor media, printre temele abordate fiind: filmul documentar cu subiecte relevante despre cetățenie, democrație, diversitate; analiza filmului documentar din perspectiva publicului; limbaj vizual și reprezentarea prin imagine (denotativ – conotativ, manipularea imaginilor etc.); înțelegerea propagandei ca formă de comunicare vizuală, analizată din perspectivă istorică (Sahia Vintage) și contemporană.

Astfel, Asociația One World Romania și Mediawise Society aduc filmul documentar în sprijinul dezvoltării gândirii critice, facilitând accesul participanților la noi chei de lectură în relație cu imaginea, dar și în raport cu temele de drepturi ale omului abordate de filmele prezentate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*