FOTO VIDEO Crăciunul pe rit vechi atrage ca un magnet turiștii în sânul comunității de ruși lipoveni de la Jurilovca. Locul de poveste îmbină atmosfera rustică și peisajul deltaic pentru o experiență turistică de neuitat în orice anotimp

Pensiunea Cuplul Călător din Jurilovca. FOTO Adrian Boioglu

Este Ajunul Crăciunul pe rit vechi, în sânul comunității de ruși lipoveni din județul Tulcea, iar în gospodăriile și pensiunile din Jurilovca, pregătirile pentru acomodarea oaspeților sunt în toi. Cei care aleg să celebreze Crăciunul alături de comunitatea de ruși lipoveni din zonă, să experimenteze un set de tradiții aparte, au la dispoziție toate ingredientele necesare relaxării și petrecerii unor momente frumoase alături de cei apropiați sufletelor lor.

Două nopți de cazare la all inclusive în Jurilovca pot fi achiziționate de un cuplu contra sumei de 1.800 de lei, iar pe lângă serviciile de calitate promise de administratorii pensiunilor, oaspeții se pot bucura negreșit și de un peisaj rustic, specific Deltei Dunării, nemaiîntâlnit în alte zone din țară.

„Pentru Crăciunul pe rit vechi la Jurilovca, am pregătit pentru oaspeții noștri un pachet cu pensiune completă, preparate tradiționale lipovenești, cu lichioruri și țuiculici de casă. Vom avea și o vizită a unor colindători din comunitate și o cină festivă, alături de ansamblul folcloric lipovenesc din Jurilovca”, dezvăluie Marius Potolea, administratorul pensiunii „Cuplu călător” din Jurilovca.

Cei care au optat pentru a se caza aici se vor putea relaxa după masa copioasă de Crăciun cu o excursie cu ghid la Capul Doloșman, cetatea Argamum și cetatea Enisala. Iar pentru că vremea surprinzător de primăvăratică din Dobrogea o permite, organizatorii le pun la dispoziție turiștilor și o excursie cu șalupa la Gura Portiței, trasee cu bicicletele sau experiența plimbării cu caiacul. Serile pot fi petrecute, de asemenea, în relaxare totală, la sauna pensiunii ori, pentru că vremea nu aduce deloc a iarnă, afară, în curte, la un pahar de vin fiert și o vorbă bună, alături de prieteni sau familie.

O mulțime de turiști s-au bucurat de frumusețile acestei oaze de liniște din Delta Dunării la trecerea dintre ani, astfel că antreprenorii din zonă sunt deja în formă pentru o nouă rundă de servicii ca la carte oferite, de această dată, credincioșilor ortodocși de rit vechi, care doresc să petreacă sărbătorile într-un cadru cu totul și cu totul deosebit, dar care păstrează esența frumuseții tradițiilor răsăritene.

„În luna decembrie am avut pensiunea plină , Jurilovca a fost plină de oaspeți. I-am răsfățat cu toate preparatele culinare din zona noastră și din tradițiile noastre gastronomice, iar acum ne pregătim să întâmpinăm Crăciunul, pe 7 ianuarie și Revelionul pe rit vechi, pe 14 ianuarie”, spune administratorul pensiunii „Nufărul alb”, Valentina Grigore.

Dacă nu ați gustat până acum sărmăluțe sau cârnăciori din pește, înseamnă că nu ați vizitat nici Delta Dunării. Încă nu este târziu să faceți rezervări. Valentina Grigore enumeră câteva dintre delicatesele ce pot fi regăsite în meniul pensiunii „Nufărul alb” din Jurilovca:

„Vrem să avem o masă cât mai bogată pentru turiștii care vin aici, în Jurilovca și să îi răsfățăm, ca atare, cu icre de pește, cu sărmăluțe din pește, cu pește afumat, cu cârnăciori din pește, cu grujoane din șalău, cu crochete din pește, cu tot ce putem prepara noi, la aperitiv, iar ca fel principal, cred că vom mânca anul ăsta, ca să fie o masă mai ușoară, o scrumbie la grătar, cu mămăliguță, cu salată verde și cu lămâie”, îmbie antreprenoarea posibilii clienți ai pensiunii.

De pe masa îmbelșugată conform datinii nu va lipsi nici desertul, care, fiți fără grijă, nu va conține tot pește, însă va fi preparat după rețetele tradiționale ale lipovencelor, cunoscute de la mame și bunici, gătite cu mult suflet și dăruire, așa cum nu ați mai gustat până acum.

„Cred că va fi foarte frumos, cum a fost și de Revelion, pe 31 decembrie. Deserturile de Crăciun le facem într-un stil al nostru, punem și cozonac cu nucă pe masă, preparăm și clătite cu miere și cu nucă, dar specialitatea pensiunii noastre este prăjitura Matrioshka, de care turiștii sunt foarte încântați”, adaugă Valentina Grigore.

Rușii lipoveni din Jurilovca sunt tare atașați de tradițiile lor, pe care le păstrează cu sfințenie și le dau mai departe, ca pe o zeste, copiilor. Astfel, pe 7 ianuarie, în ziua de Crăciun, credincioșii ortodocși pe rit vechi se trezesc odată cu soarele, se primenesc de sărbătoare și se lasă cuprinși pe deplin de evalavie. Membrii comunității de ruși lipoveni se adună cu mic, cu mare, la biserica din comună pentru a asculta liturghia. Încărcați spiritual, se întorc apoi acasă unde așteaptă colindătorii.

Copiii din Jurilovca învață colinde autentice, bisericești și umblă din casă în casă pentru a vesti Nașterea Mântuitorului. Sunt primiți cu multă bucurie și deschidere și sunt răsplătiți cu bucate gustoase, cu dulciuri tradiționale de casă, dar și cu bani.

În seara de Crăciun, fiindcă nu se poate sărbătoare fără muzică și distracție, Valentina Grigore le va oferi chiar ea oaspeților pensiunii sale un recital de muzică rusească tradițională.

De zece ani, administrația publică locală din Jurilovca parcurge umăr la umăr cu antreprenorii locali drumul spre transformarea localității într-o destinație turistică emblematică pe harta României. S-a investit din plin în infrastructură, afirmă primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.

„Dacă facem un bilanț după zece ani de zile, astăzi putem spune că lucrurile sunt așa cum ni le-am dorit noi. Întotdeauna există loc de mai bine, dar trebuie să ne uităm de unde am plecat și unde am ajuns. Faptul că la Jurilovca majoritatea pensiunilor, de sărbători, au fost ocupate 100% nu poate decât să ne bucure pe noi, administrația publică locală”, mărturisește primarul.

Eugen Ion este de părere că cei care au avut curajul și inspirația să investească, în ultimul deceniu, în Jurilovca și să mizeze de capitalul de frumusețe al unei zone care, mult timp a rămas ascuns în desișul stufărișului,  merită laude, deoarece au contribuit și contribuie la dezvoltarea unei regiuni văduvite de resurse, unde locurile de muncă adesea lipsesc, însă prin extinderea activității turistice, prosperitatea ajunge să fie a întregii comunități.

Prin buna colaborare care s-a format între administrația publică locală și antreprenori, Jurilovca se poate mândri, în prezent, că este una dintre puținele localități din Dobrogea unde turismul a devenit o afacere profitabilă indiferent de sezon. Succesul zonei se datorează, în special, autencității impregnate locului de oamenii care au rămas fideli unor tradiții arhaice considerate astăzi adevărate comori culturale. Însuși primarul din Jurilovca este mândru de cum înflorește comunitatea pe care a fost ales s-o reprezinte și are un mesaj deopotrivă pentru localnici, dar și pentru turiști:

„Localnicilor nu pot decât să le spun sărbători cu bine, sărbători cu liniște și pentru cei care nu sunt din zonă, nu pot să le spun decât să vină la Jurilovca, să vadă ce înseamnă tradiție, să vadă ce înseamnă port și nu în ultimul rând credința. Le recomand cazarea în Jurilovca și să se trezească așa cum se trezesc locanicii și să meargă la biserică dis-de-dimineață și de acolo, bineînțeles, masa de Crăciun”, transmite, prin intermediul TLnews, primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, care el însuși va celebra sărbătorile pe rit vechi alături de comunitatea rușilor lipoveni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. FOTO VIDEO Revelion pe rit vechi la Jurilovca, oaza unde modernitatea întâlnește liniștea, tradițiile vechi lipovenești și unde, din briza Dunării, ia naștere infinitul – TLnews

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*