Epidemia de Pestă Porcină Africană a izbucnit în Ceatalchioi și s-a întins rapid. Focarele au fost izolate

Oamenii și-au lăsat porcii liberi, iar când au murit, i-au abandonat pe câmp. FOTO Facebook

Pesta Porcină Africană a dat peste cap județul Tulcea, fiind afectați de la oamenii de rând care au rămas fără porc în coteț și până la marele producător de carne de porc, Carniprod, care riscă să se închidă de tot dacă autoritățile nu găsesc o soluție. La nivelul județului a fost instituită stare de alertă, fiind instalate filtre de control și dezinfecție, atât pe uscat, cât și pe apă.

Tulcenii vorbesc despre faptul că boala a fost prost gestionată de la primele semne ale bolii, atât de către populație, cât și despre autorități. În zona Deltei, porcii mistreți morți erau frecvent întâlniți, chiar și plutind pe Dunăre. Oamenii care au avut porci ce le-au murit în cotețe, în loc să anunțe autoritățile, de frică să nu rămână și fără celelalte animale, au preferat să arunce stârvurile la groapa de gunoi, acolo unde au devenit hrană pentru câini și alte animale sălbatice.

Încet dar sigur, virusul PPA – Pesta Porcină Africană s-a răspândit în gospodării și cel mai grav, a ajuns în fermele Carniprod, unde impactul a fost de aproape 45.000 de animale, ceea ce a dus la decizia de a se sista activitățile comerciale, magazinele de desfacere fiind închise.

Potrivit primelor concluzii ale autorităților, focarul unde a izbucnit și de unde s-a împrăștiat PPA, a fost Ceatalchioi, cauza fiind animalele lăsate să umble libere în afara gospodăriilor.

„Focarul se întinde pe o rază de aproximativ 20 de kilometri de municipiul Tulcea, fiind afectate aproximativ zece localități, o parte în apropiere de Tulcea, o parte în zona Deltei“ a declarat pentru TLnews.ro, prefectul Lucian Furdui.

Bineînțeles că nu toată lumea crede în existența la o asemenea scară a virusului, dată fiind lipsa transparenței autorităților, și au apărut supoziții:

 „Un şmecher cu influență la guvern importă o cantitate uriașă de carne și are nevoie de piață de desfacere… inventează o poveste ca asta, ucide animalele din gospodării, … oamenii trebuie să mănânce.. tanaaaaa!!!“ este de părere George Scacicov.

În satele din județ însă, porcii mor pe capete, iar cei care dau semne de boală sunt împușcați.

„Au murit o parte din ei, apoi au venit și i-au împușcat și pe ceilalți care erau bolnavi, nu mâncau de câteva zile… au murit porcii la aproape tot satul. Din 5-10 porci care au fiecare în curte au murit o parte, iar cealaltă parte au fost împușcați. Oricum erau triști, nu mâncau de câteva zile și aveau să moara în zilele următoare. (…) Nașa mea avea 6 porci dintre care o scroafă gestantă și a început să nu mai mănânce. A sunat veterinarul, a venit cu o echipă și pe toți i-a împușcat. I-au luat cu un buldozer și i-au dus ei la marginea satului, au săpat groapa și i-au astupat“, a povestit Alina-Cristina Staicu.

Autoritățile au decis să îi despăgubească pe cei ai căror porci au murit din cauza PPA, dar doar pentru animalele înregistrate, cu crotal în ureche. Potrivit celor păgubiți, li se vor da 5,5 lei pe kilogram.

Potrivit prefectului Lucian Furdui, după „explozia“ din săptămânile trecute,în prezent se mai înregistrează cazuri izolate, focarele începând a se stinge.

La Tulcea au ajuns și doi experţi din partea Comisiei Europene, pentru a ajuta la evaluarea și gestionarea corectă a situației.

Autoritățile lucrează la o evaluare a pagubelor, atât la nivel de populație, cât și pentru Carniprod, conducerea societății înțelegând pericolul și colaborează cu echipele mixte de control și intervenție. De asemenea, experții epidemiologi încearcă să stabilească un traseu al virusului.

Numai în fermele Carniprod au fost inventariați 44.580 porci ce urmează a fi sacrificați și incinerați, în acest scop fiind aduse din judeţul Timiş, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, patru incineratoare mobile.

În încercarea de a se limita răspândirea PPA în afara județului, au fost instalate numeroase filtre de control și dezinfectare a autoturismelor, formate din reprezentanți ai DSVSA, Poliție, Poliție de Frontieră, Jandarmi, Pompieri. În aceste activități sunt angrenate procente mari din personalul instituțiilor implicate, în unele cazuri, pentru a suplimenta forțele de ordine, pentru activitățile curente, au fost aduse echipaje din Constanța.

Filtrele de control sunt în următoarele localități/puncte:

  • IC Brătianu – Grindu
  • Smîrdan
  • Găieni
  • Rasmanu
  • Sarighiol de Deal
  • Baia
  • Carniprod
  • Agighiol
  • Frecăței
  • Isaccea
  • Niculițel
  • Zona trecere bac Tudor Vladimirescu,
  • Ceatalchioi,
  • ieșire Brațul Chilia MM 36
  • ieșire localitatea Chilia

Din această cauză au fost instituite și restricții de viteză de 10 km/h pe următoarele sectoare de DN din județul Tulcea:

  • DN 22 km 89+650 stânga la Smârdan;
  • DN 22 km 178+400 dreapta, ieșire din Tulcea;
  • DN 22 km 232+550 dreapta Baia;
  • DN 22A km 54+400 dreapta, intersecție cu Rahmanu;
  • DN 22E km 7+600 dreapta, intersecție Grindu cu I.C. Brătianu.

Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de transmitere la om, dar virusul, împotriva căruia nu există tratament sau vaccin, are impact mare la nivel social din punct de vedere economic.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*