Ziua de 9 mai, celebrată la Tulcea de reprezentanții Consiliului Județean

Ziua de 9 mai, celebrată la Tulcea de reprezentanții Consiliului Județean. FOTO: CJ Tulcea

Administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, a participat luni, la ceremonialul militar și religios organizat pentru a marca tripla semnificație a zilei de 9 mai.

În această zi, românii celebrează proclamarea independenței de stat a României (1877) şi, totodată, finalul celui de-al Doilea Război Mondial (1945) şi, odată cu acesta, finalul unei ere marcate de conflicte în întreaga Europă. În ultimii ani, ziua de 9 mai a căpătat semnificații extinse odată cu integrarea României în Uniunea Europeană.

În 1950, Robert Schuman a avut inițiativa de a pune bazele unei structuri care avea să aducă laolaltă statele europene, în scopul menținerii păcii și a progresului economic. Astfel, la 18 aprilie 1951, Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunitățile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oțelului, creionându-se astfel Uniunea Europeană de astăzi. 35 de ani mai târziu, Consiliul European de la Milano a ales ziua de 9 mai ca „Ziua Europei”.

„Sărbătoarea acestei zile este un bun prilej de a reaminti importanța valorilor şi principiilor care trebuie să stea la baza Uniunii Europene, solidaritatea aflându-se în centrul acestora. Este important să avem convingerea că în momentul actual această solidaritate există realmente între țările Europei și că aceasta ne va ajuta să trecem cu bine de situația delicată în care ne aflăm acum mai ales noi, cei de la porțile Uniunii Europene, în condițiile unui conflict armat care se desfășoară la câteva zeci de kilometri de noi. Sub aceste auspicii, permiteți-mi să vă urez tuturor: La mulți ani în pace și liniște, dragi români, în oricare colț al țării sau al Europei vă aflați! La mulți ani, Europa! Pacea și unitatea să ne însoțească pretutindeni!“, a transmis administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani.

Ceremonialul s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori în amintirea celor care s-au jertfit pentru independența statului român.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*