FOTO VIDEO Comuna tulceană Baia, în straie de sărbătoare, la Zilele Comunei. Primarul Mugurel Marșavela: “Avem 11 proiecte de dezvoltare care primesc finanțare”

Zilele comunei Baia 2018. FOTO TLnews.ro
Zilele comunei Baia 2018. FOTO TLnews.ro

Toată suflarea comunei Baia s-a adunat în serile zilelor de 7 și 8 septembrie 2018 pe stadion la sărbătoarea localității. În fumul grătarelor și în sunetul muzicii, pe dansuri populare și cu mult vin și bere, oamenii au petrecut până aproape de miezul nopții. Pe scena de spectacol au urcat Alex Velea, Minodora, Radu Ile, Ansamblul ALTONA, formația Haiducii și duetul de cântărețe populare Hangițele. Ultima seară de sărbătoare fost una de pomină pe care localnicii nu o vor uita prea curând.

“Sper să fie pe placul și pe sufletul participanților, al cetățenilor comunei Baia și al tuturor celorlalți invitați. E a 7-a ediție și mă mândresc că în 2012 când aveam funcția de viceprimar am inițiat acest eveniment. Noi, la Baia, nu aveam Zilele Comunei”, spune Mugurel Marșavela, primarul comunei Baia.

Oamenii au venit cu mic cu mare la petrecere: grupuri-grupuri sau familii cu copii, cu toți s-au adunat în fața scenei de spectacol. Unii au oprit mașinile din drumul lor către Tulcea când au văzut petrecerea de pe stadionul aflat la strada principală și au intrat să se uite la spectacol.

Mustul a fost proaspăt stors la fața locului, pastrama a sfârâit pe grătare, iar copiii s-au distrat în tobogane, tiribombe și “mașinuțe tamponate”. De toate pentru toți – cam așa poate fi rezumat efortul primarului concretizat în “Zilele Comunei Baia”.

“Nimic nu e ușor în viață, dar cu cât este mai greu cu atât este mai plăcut. Este punctul meu de vedere și sper că, dacă tot sărbătorim centenarul anul acesta, urmașii noștri să țină măcar o sută de ani această tradiție, să o ducă mai departe”, a răspuns primarul Mugurel Marșavela la întrebarea echipei Tulcea NEWS dacă a fost ușor să adune la un loc toți artiștii de pe afiș și toate facilitățile de distracție pentru cei mici.

Nu întâmplător primarul se mândrește cu localitatea pe care o administrează de ceva vreme: Baia este una din comunele tulcene aflate în prezent în plină dezvoltare. Lucrările edilitar-gospodărești și cele de investiții sunt în desfășurare, cele mai mari sume de bani pentru acestea fiind atrase din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană sau de la Bugetul de Stat. Se asfaltează străzile, se construiește rețeaua de canalizare, se schimbă iluminatul stradal, iar școala arată altfel.

11 proiecte în beneficiul locuitorilor din comuna Baia: asfaltări, rețele de apă și iluminat public

Comuna se schimbă la față, atât localitatea Baia, cât și la Ceamurlia de Sus, Camena, Panduru și Caugagia. Echipa de la Primăria comunei Baia a întocmit proiecte de finanțare pe bandă rulantă și le-a depus la toate autoritățile care ar fi putut să le ofere bani pentru dezvoltare. Proiectele au fost întocmite ca la carte, nici unul nu a fost respins și, după o vreme, au început să vină aprobările de începere a lucrărilor plus banii în conturi. Și nu sunt puțini deloc.

“Anul acesta avem 11 proiecte de realizat. Unul este finalizat prin programul de Dezvoltare Locală – e vorba de iluminatul public, pe care l-am încheiat. Săptămâna ce vine încheiem și reabilitarea și modernizarea școlii gimnaziale Baia.

Apoi, am început lucrările de asfaltare în localitatea Camena, apartenentă comunei Baia – este un proiect cu o finanțare de peste un milion de euro. Peste 2 săptămâni, sper (că avem o contestație) să începem un alt proiect pentru Ceamurlia de Sus – tot asfaltare; aceasta este o investiție mai mare, iar contractul este de un milion și jumătate de euro”, a declarat, pentru Tulcea NEWS, Mugurel Marșavela.

Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura satelor și comunelor şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice, în sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport. Administrația Locală din Baia s-a orientat către banii nerambursabili din programul guvernamental, iar acolo unde a mai avut nevoie a depus proiecte și la Uniunea Europeană. Documentația a fost făcută după normele comunitare, dosarele tehnice au trecut de verificările de la Bruxelles și, în cele din urmă, banii au venit.

“Vom intra pe fondurile europene, și aici avem reabilitare și modernizare apă și canalizare în localitatea Baia, asfaltare tot în Baia, reabilitare cămin în Camena, reabilitare cămin în Panduru – adică avem foarte multe proiecte pe care sper ca până în 2020 să le ducem la îndeplinire. Pe PNDL, rotund așa, avem proiecte de aproape 3 milioane de euro, iar pe fonduri europene cam de 4 milioane de euro, aproximativ. Și mai avem și un proiect pe FLAG”, spune cu mândrie edilul Mugurel Marșavela.

FLAG este un acronim și vine de la “Fishing Local Action Group”, în fapt un alt tip de proiect european destinat strategiilor de dezvoltare locală, plasate sub responsabilitatea comunității. Primăria Baia a găsit și aici o oportunitate de a atrage bani europeni: a depus un proiect și a primit fonduri pentru un încărcător frontal. Acestui utilaj imens, bun la toate, i se mai spune fadromă sau “volă”.

“Pe programul FLAG investiția este de o sută de mii de euro – am cumpărat un utilaj de care aveam mare nevoie: e un încărcător frontal pentru deszăpeziri. O să-l folosim la toate lucrările în comună și, la iarnă, la deszăpezire. Nu stăm să vină alții să ne scoată din zăpadă. Dacă aștepți ca și în gospodărie să vină vecinul să te scoată din necaz. El îți întinde o mână, dar mai aproape este maioul de piele decât cămașa, e o vorbă românească”, explică edilul din Baia.

Mugurel Marșavela are 53 de ani și este la primul mandat de primar la Baia. S-a angajat într-o cursă cu obstacole când vine vorba de bani pentru dezvoltare și, deocamdată, a mizat numai pe proiecte câștigătoare. L-a ajutat și echipa de la primărie și dramul de noroc de care fiecare om are nevoie uneori. La aniversarea localității tulcene a ținut să le transmită sătenilor toate bunele lui intenții.

“Locuitorilor din Baia le doresc tot binele din lume. Vreau să le garantez că fac tot ceea ce pot face pentru ei. Uneori nu reușesc să ajung la înălțimea nevoilor dumnealor sau a dorințelor dumnealor – asta ține de altceva, nu de voința mea de a face aceste lucruri. Eu îmi dau silința și sper să reușesc să mă ridic la înălțimea dorințelor lor”, a concluzionat primarul comunei Baia, Mugurel Marșavela.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*