Vox Populi în Niculițel: Sărbătoarea viei și a vinului sau alocarea de fonduri pentru investițiile în dezvoltarea comunei

Sărbătoarea Viei și a Vinului de la Niculițel. FOTO Adrian Boioglu

Pentru că nu are bani suficienți pentru organizarea unei sărbători cu tradiție în comună, „Sărbătoarea viei și a vinului”, primarul din Niculițel, Florin Sechila, își întreabă concetățenii dacă aleg o petrecere organizată cu bani mai puțini, sau suma alocată deja evenimentului să fie redirecționată către proiectele importante destinate dezvoltării localități.

Printr-o postare pe pagina personală de Facebook, edilul își anunță concetățenii că fondurile alocate inițial acestei petreceri, de 100.000 de lei, sunt suficiente doar pentru organizarea în condiții modeste a Sărbătorii viei și a vinului.

„Fac această postare cu scopul de a afla părerea dumneavoastră sinceră legată de organizarea Sărbătorii viei și a vinului, anul acesta la Niculițel. Vă anunț că la aprobarea bugetului inițial am alocat suma de 100.000 de lei pentru organizarea acestui eveniment. De asemenea, am solicitat oferte de preț de la diverși cântăreți și am constatat că pentru doi, trei cântăreți cât de cât cunoscuți, suma alocata nu este suficientă. Vă scriu în scopul de a afla părerea dumneavoastră!”, a notat Florin Sechila.

El enumeră și proiectele pe care Primăria Niculițel le implementează în această perioadă pentru dezvoltarea localității și spune că la multe dintre, din cauza scumpirilor din ultimul timp, trebuie făcute ajustări de prețuri.

„După cum bine știți, comuna Niculițel are proiecte în derulare aproape de finalizare: școala din centru – pentru care deja avem procesul verbal de recepție, însă suntem cu plăți restante pentru ajustările de preț; căminul cultural – care implică foarte multe costuri suplimentare; reabilitarea drumurilor – pentru care mai avem plăți de făcut de circa 40 la sută din contract; sediul primăriei – care deși are finanțare eligibila foarte mare, va beneficia și de ajustarea prețului; proiectarea Școlii de Piatră – pentru care s-a semnat în luna ianuarie contractul de finanțare pe PNRR; proiectarea asfaltarii celor 5 km – care se vor finanța prin programul PNI (Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” – n.r.); încercam sa achiziționam un utilaj-tractor – necesar pentru activitatea primăriei; digitalizarea și multe altele. Toate aceste cheltuieli, până vor fi decontate de finanțator, vor trebui suportate din bugetul comunei”, a explicat primarul Sechila.

De asemenea, el a enumerat și o serie de alte investiții în dezvoltarea și modernizarea localității, care își  așteaptă rândul să fie realizate.

„Pe lângă tot ce am menționat mai doresc și alte lucruri pentru dezvoltarea acestei comune: asfaltarea parcării din fața protoieriei, dotarea Școlii de Piatră, doresc să încep un alt proiect de asfaltare, pe care intenționez să îl depun când se vor deschide sesiunile din nou pe PNDR. Mai sunt cișmele de reabilitat, canalizare de finalizat…”, a mai notat edilul care și-a întrebat cetățenii: „Doriți să se facă acest eveniment anul acesta sau distribuim banii alocați la investiții?”.

Solicitarea primarului Florin Sechilă nu a rămas fără răspuns din partea locuitorilor comunei Niculițel, iar peste 100 dintre aceștia și-au exprimat deja o părere în cele trei zile scurse de la postarea edilului. Cei mai mulți dintre concetățenii acestuia spun că, deși i-ar bucura această petrecere, ar fi mai bine ca banii alocați să fie redirecționați către proiectele pentru dezvoltarea localității, de care vor beneficia apoi cu toții.

„Distribuiți banii alocați cu alte scopuri. Nu moare nimeni dacă spunem ‘pas’ anul acesta. Celelalte proiecte au nevoie de bugetul alocat! Cu drag, un susținător”, sau, „Părerea mea sinceră: comuna nu are nevoie de cântăreți și petreceri. Sunt alte lucruri importante. Exact ceea ce ați menționat mai sus. Mult succes și distracția la urmă”, au scris unii dintre cetățeni.

Pe de altă parte, sunt și persoane care cred că această sărbătoare este o tradiție ce ar trebui respectată în continuare, chiar dacă anul acesta ar fi realizată cu bani mai puțini. Acești spun că festivitatea în sine este un prilej de bucurie pentru oameni, care au nevoie și de destindere după un an de muncă grea.

„Sărbătoarea comunei a fost întotdeauna un prilej de bucurie, în care toți cei născuți sau cu legături în Niculițel se regăseau cu drag. Nu este de neglijat faptul că o comunitate atât de mare și de importantă în județ a arătat în decursul timpului că are o viață culturală, fie că este vorba de dans, cântec, poezie sau pictură. Să nu mai vorbim despre concursurile de vinuri etc, prin care comuna a căpătat un renume. Da, sunt multe alte lucruri de făcut cu banii, dar contează ca spiritualitatea acestui spațiu să se manifeste”.

Susținătorii acestei tabere spun că se poate organiza o petrecere fără pretenții prea mari, cu „muzică de pe calculator”, sau cu invitați din zonă, care nu sunt foarte costisitori.

„Așa se pierd tradițiile, cultura. Și-apoi oamenii au nevoie și de petreceri. După atâtea luni de muncă, oamenii au nevoie de relaxare, de recreere a minții. Sunt oameni care nu-și permit petreceri și mai ales concedii. E un moment din an în care toată lumea se poate bucura și relaxa. Părerea mea este că nu trebuie să aduceți nici un muzicant, banii sunt folositori în altă parte, dar se poate face un târg cu de toate, în care oamenii să se simtă bine. Și muzică de la calculator”, sau „Decât muzicanți aduși din altă parte, mai bine îi punem pe ai noștri, autohtoni, ai comunei, că avem destui”, spun aceștia.

Sărbătoarea Viei și a Vinului de la Niculițel este organizată la mijlocul toamnei, la sfârșitul lunii octombrie, astfel că primarul Florin Sechila și cetățenii comunei mai au timp să se decidă ce vor face cu banii alocați pentru această petrecere. În anii trecuți, manifestarea a cuprins competiţii a celor mai bune vinuri, concursuri tradiționale, ateliere de face painting și programe cultural artistice, cu invitați speciali, între care Anna Lesko, Nelu Vlad, Formația Azur, Anastasia Lazariuc, Radu Ille sau Ansamblul Artistic Baladele Deltei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*