Vizită de evaluare pentru reînnoirea “Diplomei Europei pentru Arii Protejate” Rezervației Biosferei Delta Dunării

Lebede pe Lacul Razelm. FOTO AMDT Delta Dunării

Rezervația Biosferei Delta Dunării a primit în anul 2000 Diploma Europei pentru Arii Protejate, pentru o perioadă de 5 ani. Această distincție a fost reînnoită în anul 2005 pentru încă 5 ani și în anul 2010 pentru încă 10 ani. Diploma se acordă sub patronajul Consiliului Europei, în cadrul Convenției privind Conservarea Vieții sălbatice și a Habitatelor Naturale în Europa (Convenția Berna).

În anul premergător expirării valabilității, administratorul zonei care deține Diploma primește vizita unui expert care evaluează modul în care zona protejată a fost conservată, măsurile de protecție aplicate și eficiența acestora, îndeplinirea recomandărilor făcute de Consiliul de Miniștri la reînnoire, utilizări și activități socio-economice, conectivitatea cu alte zone, etc.

„Suntem mândri că Delta Dunării deține de aproape 20 de ani această importantă distincție europeană, ceea ce ne onorează, dar în același timp ne și obligă să aplicăm cele mai potrivite măsuri de administrare care să păstreze semnificația excepțională la nivel european a acestui teritoriu. Am abordat subiecte precum biodiversitatea, utilizarea resurselor, legătura cu comunitatea locală, cooperarea internațională. Însă ne confruntăm și cu unele probleme mai sensibile, precum cea a deșeurilor, problemă care rezultă din faptul că Delta Dunării se află la capătul fluviului și, din nefericire, devine un bazin de colectare a deșeurilor. Vedem ca o soluție, pregătirea unui proiect larg european care să implementeze un sistem de gestiune integrată a deșeurilor de-a lungul Dunării cu implicarea statelor riverane”, a declarat Cătălin Țibuleac, Guvernatorul ARBDD.

 

„Am venit pentru a purta o discuție deschisă cu dumneavoastră și a pregăti un raport complet care să influențeze pozitiv decizia Consiliului Europei. In următoarele 2 luni voi înainta un raport ce va fi analizat la începutul anului viitor de un grup de specialiști și care apoi va fi transmis la Consiliul de miniștri care va lua decizia finală”, a declarat Robert Brunner, expertul desemnat.

Expertul vizitează Rezervația Biosferei Delta Dunării în perioada 8-12 iulie și va avea întâlniri cu personalul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, dar și cu factorii interesați din regiune. De asemenea, se va merge în Delta Dunării și la centrele de informare din Crișan, Sulina și Sf. Gheorghe unde se vor purta discuții cu autoritățile publice locale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*