VIDEO Caii sălbatici care trăiesc în zona Letea din Delta Dunării ar fi prinși și sacrificați în abatoare, susține un ONG. UPDATE IPJ Tulcea: „Cele sesizate nu se confirmă!”

Caii din deltă pe masa de Crăciun. FOTO: Grupul de inițiativă „S.O.S. Caii Deltei”

Grupul de inițiativă „S.O.S. Caii Deltei” susține că a fost reluată practica trimiterii la abatoare a cailor sălbatici din zona Letea din Delta Dunării, chiar în preajma Sărbătorilor, „cu binecuvântarea autorităților române ajutate de o mână de localnici binevoitori”.

„<<Tura asta ți-am adus 25!>>, se aude clar pe înregistrarea făcută în după-amiaza zilei de 29 octombrie, în apropierea Km 54 de pe brațul Sf. Gheorghe, în Delta Dunării. Acesta este doar unul dintr-un șir de transporturi de cai într-o zonă mai puțin cunoscută publicului, între grindul Perișor și canalul Dunavăț, aflată în sudul Deltei. În data de 12 noiembrie, aceeași barjă (gabară) pleca spre Perișor pentru o nouă recoltă. Iar ultimul transport documentat de noi a fost efectuat a fost în data de 8 decembrie”, precizează reprezentanții organizației într-un comunicat de presă.

Între cele două date menționate membri ai grupului de inițiativă „S.O.S. Caii Deltei” au sesizat o serie de autorități responsabile: autoritatea națională pentru exploatarea animalelor, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – Tulcea s-au depus plângeri la Direcția pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului General de Poliție și la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și s-a apelat numărul de urgență 112.

Grupul de inițiativă „S.O.S. Caii Deltei” a documentat video două astfel de transporturi precum și țarcul construit pe malul canalului Dranov. Parte din aceste dovezi au ajuns la autoritățile menționate.

„Din materialele documentare se poate constata cum sunt transportați caii pe apă, ce fel de mașini îi transportă și cum este organizat țarcul, inclusiv cu un culoar unde se poate realiza microciparea cu sprijinul medicului veterinar concesionar. Unele dintre transporturi au fost oprite la sesizarea noastră de către Poliție, transportatorii fiind sancționați contravențional pentru absența actelor de transport, însă mașinile au fost lăsate să-și continue drumul spre abator”, se precizează în documentul citat.

Încă din 2013 au apărut în presă română și internațională informații despre „legături potențiale între escroci români şi instalații de procesare a cărnii din întreaga Europă”. Articolele detaliază mecanismul de „transformare” în carne de vită și vorbesc despre colaborarea localnicilor care „rezolvă”, prin declarații, problemele de proprietate a animalelor. Membrii grupului de inițiativă au fost ținta amenințărilor și intimidărilor lansate de complicii din Dunavățul de Jos a rețelei de traficanți de cai.

„În fața acestei situații în care organele abilitate și cele care au în custodie Delta Dunării, biosfera cu care ne mândrim atâta și de pe urma căreia trăiește o întreagă comunitate de localnici și antreprenori, de care beneficiază anual mii de vizitatori români și străini, ne vedem nevoiți să facem publice informațiile și materialele care dovedesc faptele atroce care se petrec în deltă, în liniștea iernii și sub ochii închiși ai unor autorități precum Poliția Română, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Agenția Națională pentru Zootehnie, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – Tulcea”, au mai transmis reprezentanții grupului de inițiativă „S.O.S. Caii Deltei”.

UPDATE

Reprezentanții IPJ Tulcea au anunțat luni, 12 decembrie, că până la această dată, aspectele sesizate nu sunt confirmate.

„Privind evenimentul produs la data de 9 decembrie 2022, în care se precizează posibilitatea furtului unor cabaline din zona deltaică, respectiv Pădurea Letea, și transportul acestora cu o barjă către abator, menționăm faptul că polițiștii s-au sesizat cu privire la cele expuse mai sus, fapt pentru care au întreprins activități polițienești operative pentru identificarea persoanelor implicate și a animalelor. Polițiștii au efectuat activități de investigare, verificări la fața locului, audierea posibililor martori, etc, dar până la această data, cele sesizate nu se confirmă. Din imaginile prezente nu reiese bănuiala rezonabilă că animalele sunt sălbatice sau domestice. De asemenea, precizăm că la soluționarea aspectelor, vom reveni cu un punct de vedere”, au transmis sursele citate

În continuare, polițiștii împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Tulcea monitorizează zona în vederea prevenirii și combaterii evenimentelor de natură infracțională.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. Ii stie toata lumea. Sunt Chimistii braconieri din Murighiol de cand se stiu. Au curentat tot pestele si au au trecut si la cai.Sunt mana in mana de ani de zile cu ecologistii si cu Politia de Frontiera. Au facut palate ei si copii lor. Nu i-a deranjat nimeni de ani de zile. Au distrus fara mila orice au prins. Sunt principalii artizani la pescuit cu curent din zona. Campioni absoluti.

  2. Interesant , dar incomplect ! Unde se abatorizeaza caii? Cine sunt cei care ii aduna sa-i predea la abatoare ? Ce acte se intocmesc si de catre cine ? Abatorizarea se face in prezenta ungajatilor DSV? Desigur , ziaristul nu poate raspundela toate intrebarile , dar articolul lui , ar trebui sa-i trezasca pe multi ! N.B. Te pomenesti ca mancam cu toti carne de cal si habar nu avem!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*