Vernisajul expoziției ”Minerale și Asociații de minerale din România”, la Casa Avramide

Expoziție la Casa Avramide din Tulcea.

Joi, 5 martie 2020, ora 15.00, la Casa Avramide din Tulcea va avea loc vernisajul expoziției itinerante ”Minerale și Asociații de minerale din România”.

Expoziția aduce în atenția publicului vizitator zestrea mineralogică a României, una dintre cele mai diverse și spectaculoase din lume. Consecință directă a factorilor geologici și tectonici, potențialul mineralogic național de excepție se găsește grupat în trei zone: subprovincia Banatitică, subprovincia Magmatitelor Neogene din Munții Metaliferi și subprovincia Magmatitelor Neogene din lanțul vulcanic Oaș-Gutâi-Tibleș.

Totodată, în expoziție sunt prezentate 27 din cele 38 de minerale descoperite și descrise pentru prima dată pe plan mondial, recunoscute de International Mineralogic Association, forul competent în administrarea bazei de date mineralogice internaționale.

Un loc aparte îl ocupă așa numitele ”flori de mină”, minerale de forme, mărimi și asocieri surprinzătoare, nemaiîntâlnite în lume, precum: baritina roșie de Baia Sprie, calcitul bicolor de Herja, Structurile de tip ”Gavra” de Cavnic, rodocrozitul roz de Cavnic etc.

Expoziția este organizată de Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” din Baia Mare, în parteneriat cu: Academia Română – Secția de Științe Geonomice, Institutul Național al României – Muzeul Național de Geologie, Universitatea din București – Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea ”Alex. I. Cuza” din Iași – Facultatea de Geografie și Geologie, Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – Facultatea de Biologie și Geologie. Proiectul expozițional a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.”

Expoziția va putea fi vizitată până în data de 2 iunie 2020.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*