Verificările pompierilor ISU Delta în localitatea Sulina s-a lăsat cu amenzi și avertismente la unități de cazare, alimentați publică și magazine

Pompierii de la prevenire au verificat cum se respectă legislația. FOTO ISU Delta Tulcea

În vederea asigurării unui climat de siguranță și ordine publică, în perioada sezonului estival, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „DELTA” al județului Tulcea, prin intermediul Inspecției de Prevenire, a desfășurat în perioada 11 – 22 iulie, activități de prevenire a situațiilor de urgență la unitățile de turism, alimentație publică și spațiile de comerț din orașul Sulina.

În total, în această perioadă au fost desfășurate 74 de activități preventive. Dintre acestea, 41 la unități de turism, unde au fost aplicate 11 amenzi contravenționale în valoare de 12.500 lei și 98 avertismente. De asemenea au fost identificate 10 unități turistice fără autorizație de securitate la incendiu dar la care nu au fost constatate încălcări grave ale cerințelor esențiale de securitate la incendiu.

Alte controale – două la număr, au fost aplicate la unitățile de alimentație publică, unde au fost aplicate 3 avertismente. Spațiile pentru comerț verificate, au fost 31 la număr, aici fiind aplicate 2 amenzi contravenționale în valoare de 3.000 lei și 38 avertismente.

Cele mai întâlnite nereguli identificate pe timpul controalelor au fost: lipsa afișării planurilor de evacuare în camere în cazul unităților turistice, nemarcarea mijloacelor de stingere în cazul unităților de alimentație publică, iar la spațiile pentru comerț nu sunt afișate instrucțiunile de apărare împotriva incendiilor.

Reprezentanții ISU Delta Tulcea le transmit turiștilor, regulile minime privind apărarea împotriva incendiilor, ce se recomandă a fi respectate:

A.

 1. Înainte de călătorie se solicită informaţii în ceea ce priveşte dotarea structurii de primire turistice cu detectoare de fum şi instalaţie specială de stingere a incendiilor cu sprinklere.
 2. La împachetarea bagajului se are în vedere ca acesta să conţină lanternă pentru traseele de evacuare întunecate/care sunt inundate de fum, bandă izolantă/scotch pentru situaţiile în care fumul începe să pătrundă în încăpere, batistă pentru filtrarea aerului, care se va uda înainte de utilizare. În loc de bandă izolantă/scotch se poate asigura etanşeitatea uşii, utilizându-se prosoape ude.
 3. La unitatea de cazare se studiază planul de evacuare în caz de incendiu, care trebuie să se găsească afişat pe partea interioară a uşilor camerelor de cazare.
 4. Se identifică traseele de evacuare faţă de camera de cazare şi butoanele manuale de semnalizare a incendiilor de pe nivel.
 5. În cazul în care căile de evacuare sunt blocate sau sunt depozitate necorespunzător materiale combustibile, se informează personalul de la recepţie.
 6. Cheia sau cartela de la camera de cazare se amplasează în locuri uşor accesibile.
 7. Se verifică modalitatea de deschidere a ferestrelor.
 8. Se verifică dacă există scară exterioară de incendiu şi dacă aceasta se află în apropierea ferestrei camerei de cazare.
 9. Se verifică modul de oprire a sistemului de ventilare şi climatizare a camerei de cazare (în timpul unui incendiu camera de hotel în care vă aflaţi poate fi inundată cu fum şi gaze toxice dacă nu se întrerupe funcţionarea respectivelor instalaţii).

B. În caz de incendiu se au în vedere următoarele reguli:

 1. Dacă incendiul este în cameră se va proceda la părăsirea imediată a încăperii, acţionarea butonului de semnalizare şi anunţarea personalului de la recepţie.
 2. Pentru evacuarea de la nivelurile superioare ale clădirii se folosesc întotdeauna scările de evacuare. Este interzisă folosirea liftului, acesta putându-se bloca la nivelul incendiat.
 3. Dacă incendiul nu este în propria cameră de cazare, se va proceda la părăsirea încăperii, cu condiţia ca acest lucru să poată fi făcut în siguranţă. La părăsirea camerei de cazare, se urmăreşte să fie luată cheia/cartela de intrare pentru situaţia în care incendiul blochează calea de evacuare şi utilizatorul trebuie să se întoarcă în cameră.
 4. Pentru a verifica dacă incendiul se manifestă pe coridor, se va proceda la verificarea cu dosul palmei a temperaturii uşii de corespondenţă cu acesta. În situaţia în care uşa este rece, din poziţia aplecat spre pardoseală cu umărul sprijinit de uşă, se va proceda la deschiderea acesteia cu atenţie. Parcurgerea distanţei până la scara de evacuare, în situaţia în care coridorul este inundat cu fum, se realizează din poziţia aplecat sau târâş, avându-se în vedere că zona dinspre pardoseală este mai puţin afectată.
 5. În cazul în care coridorul sau scările sunt impracticabile din cauza fumului, trebuie să rămâneţi în cameră, să ţineţi uşa închisă şi să etanşaţi rosturile cu bandă izolantă/scotch sau prosoape ori cearceafuri umede.
 6. Se procedează la anunţarea serviciilor de urgenţă pentru a comunică poziţia în clădire. Aceasta se va semnala şi de la fereastra camerei de cazare.
 7. În situaţia evacuării în caz de incendiu a spaţiilor de cazare ale cabanelor montane şi structurilor de primire turistice amplasate izolat, utilizatorii vor lua asupra lor haine călduroase.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*