Tulcenii sunt sfătuiți cum să se ferească de pericolul ascuns din butoiul cu must pus la fermentat – monoxidul de carbon

Viță de vie cu struguri. FOTO Cătălin SCHIPOR

În fiecare toamnă, după culesul viilor, zeci de persoane ajung la spital în stare gravă sau îşi pierd viaţa în urma intoxicaţiei cu gazele toxice acumulate în beciurile sau spaţiile închise unde mustul este pus la fermentat. De cele mai multe ori, victime devin şi persoanele care încearcă să îi salveze.

În lipsa oxigenului din aceste spaţii închise (beciuri, magazii sau alte încăperi), dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică.

Intoxicaţia acută cu monoxid de carbon se manifestă prin tulburări neuropsihice, cardiovasculare şi respiratorii. Faza iniţială constă din cefalee, vâjâieli în urechi, oboseală, pierderea capacităţii de a judeca şi acţiona, iar victima este inaptă pentru a se salva. Într-o fază mai avansată de intoxicaţie, apar greţuri, vărsături, ameţeli, comă profundă.

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spaţiile închise, pe timpul fermentării mustului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “DELTA” al Judeţului Tulcea vă recomandă:

 • nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
 • nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
 • anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
 • verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumânări, În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
 • sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace; neurologice.
 • nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
 • sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

Recomandări medicale în cazul unei persoane intoxicate cu monoxid de carbon:

 • scoaterea celui intoxicat din atmosfera cu monoxid de carbon şi aplicarea respiraţiei artificiale sau oxigenoterapiei;
 • aşezarea bolnavului în poziţia laterală, de siguranţă;
 • combaterea hipertermiei, edemului şi colapsului cardiovascular;
 • administrarea de tonice cardiace;
 • repaus absolut;
 • anunţarea medicului în toate situațiile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*