Transport ilegal de lemn depistat de către jandarmi pe raza comunei Stejaru

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru tăiere ilegală de arbori. FOTO Cătălin SCHIPOR

Jandarmii tulceni au depistat 2,316 metri cub de lemn transportat ilegal şi au aplicat amenzi în valoare de 3000 lei.

În data de 17 octombrie, în jurul orei 17.00, jandarmii au surprins la marginea pădurii, pe raza comunei Stejaru, trei bărbaţi care transportau material lemnos, motiv pentru care au trecut la verificarea documentelor de provenienţă a lemnului.

Persoanele depistate care transportau cu trei atelaje hipo material lemnos nu au putut prezenta documente justificative, astfel că jandarmii au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 3000 lei, conform Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice ( art. 8, alin. 1 ).

Materialul lemnos a fost confiscat şi lăsat în custodia Ocolului Silvic Stejaru.

Constituie contravenţii silvice următoarele fapte:

a) tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, fără drept, precum şi distrugerea ori vătămarea de arbori, puieţi sau lăstari, dacă valoarea prejudiciului adus pădurii, stabilită conform legii, este de până la de 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei, dacă nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute la art. 108 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 46/2008, cu modificările şi completările ulterioare. Se exceptează seminţişul utilizabil vătămat în limitele admise prin normele tehnice în vigoare în parchetele autorizate la exploatare;

b) sustragerea ori însuşirea fără drept a materialului lemnos, a puieţilor ori lăstarilor din fondul forestier naţional, dacă valoarea prejudiciului stabilită conform legii este de până la de 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*