Sterilizatoare de carte la Biblioteca Județeană „Panait Cerna” din Tulcea

Sterilizatoare de carte la Biblioteca Județeană din Tulcea. FOTO BJ „Panait Cerna”

Biblioteca Județeană „Panait Cerna” din Tulcea a intrat în posesia celor patru aparate de sterilizare pentru documentele de bibliotecă, pe care le-a prezentat miercuri, 26 mai, publicului iubitor de carte.

Sterilizatoarele reprezintă investiții importante pentru Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea, în relația cu utilizatorii, și au fost achiziționate din bugetul de subvenții de la Consiliul Județean Tulcea, pentru anul în curs. Rolul acestora este de a asigura dezinfectarea cărților împrumutate sau returnate, sau a altor documente, jucării, etc., astfel încât să crească gradul de încredere al utilizatorilor, iar riscurile asociate acestor activități să fie reduse până aproape de zero.

Sterilizatorul elimină în mod eficient virușii, bacteriile, microorganismele (paraziți, acarieni, ciuperci, mucegaiuri) care se pot așeza pe cărți și documente – atât pe coperți, cât și în interiorul acestora, înlăturând totodată și particulele fine de praf.

În exploatare pot fi eliminate și potențialele focare de infecție de pe obiecte personale (telefon mobil, portofel) sau de uz profesional (instrumente, echipamente și accesorii de dimensiuni mici/ medii).

Acțiunea dezinfectantă rezultă din iradierea cu raze ultraviolete, dublata de suflarea/ aspirarea/ filtrarea unui jet de aer care, pe lângă eliminarea particulelor fine, realizează și răsfoirea cărților și a documentelor legate/îndosariate, pentru a permite acțiunea razelor ultraviolete în interiorul acestora.

Spre deosebire de alte metode de sterilizare pe baza de substanțe chimice biocide (formaldehidă, amoniac, xylen), care prezintă toxicitate pentru om și chiar potențial efect cancerigen, acțiunea sterilizatorului este complet sigură, eficientă și fără riscuri pentru personalul operator sau pentru clienți.

Biblioteca a achiziționat câte două aparate din cele două modele ale furnizorului, cu un cost total de 90.000 lei, prețul unitar fiind de 21.000 lei, respectiv 24.000 lei pentru fiecare tip.

Prietenii Bibliotecii pot recunoaște aceste dispozitive în Sălile de specialitate și, începând de azi, pot împrumuta documente și cărți cu încrederea că pot fi utilizate în condiții de maximă siguranță septică.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*