Spectacolul aniversar al minorităţilor etnice – „Multietnic“, găzduit de Centrul Cultural „Jean Bart“ din Tulceala, a ajuns la a zecea ediție

Reprezentanții autorităților publice locale la evenimentul „Multietnic“. FOTO CJ Tulcea

Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani a participat sâmbătă 14 decembrie, alături de viceprimarul municipiului, Petre Marinescu, la cea de a X-a ediție a spectacolului aniversar al minorităţilor etnice din judeţul nostru, intitulat „Multietnic 2019“, organizată de Centrul Cultural „Jean Bart“ Tulcea în întâmpinarea Zilei Minorităților Naționale – 18 Decembrie.

Declarată Ziua Minorităţilor Naţionale din România, prin Hotărâre de Guvern, în 1998, ziua de 18 decembrie amintește de momentul în care Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase – ca document internaţional ce oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general.

„De-a lungul anilor, județul din Nordul Dobrogei a devenit o definiție a armoniei interetnice. Este locul unde românii conviețuiesc în liniște și deplină prietenie cu rușii lipoveni, cu ucrainenii, cu grecii, cu turcii, tătarii, italienii, iar lista rămâne deschisă. Avem privilegiul de a trăi în acest spațiu multietnic, multicultural, un spațiu îmbogățit de tradițiile și obiceiurile fiecărei comunități etnice. Vom vedea, aici, pe scena Teatrului „Jean Bart”, un regal al identității locale, un spectacol de muzică, dans și costume tradiționale.
Vreau să profit de ocazie și să îi felicit pe toți cei care își dedică timpul liber păstrând și promovând tradiția, cultura fiecărei etnii din acest județ. Atât cei din cadrul ansamblurilor, cât și cei care lucrează cu acești tineri zi de zi sunt de admirat: dumneavoastră, doamnelor și domnilor, sunteți cei care duc mai departe povestea unei zone absolut inedite, unui spațiu cultural creat prin împletirea celor mai frumoase tradiții, adunate din mijlocul celor mai diferite comunități etnice. Tuturor celor prezenți, artiști sau spectatori, vă doresc „Mulți Ani fericiți!”, a declarat vicepreședintele Dumitru Mergeani.

La spectacolul organizat pe scena Sălii Mari a Centrului Cultural „Jean Bart“, au participat ansambluri reprezentative pentru diversitatea etnică a judeţului Tulcea: ansamblul „Zadunaiska Sici“, al Uniunii Ucrainenilor, filiala Tulcea, ansamblul „Odyssea“ al Asociaţiei Tineretului Elen din Tulcea, ansamblul folcloric „Lotca“, al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din municipiul Tulcea, precum şi ansamblul de dansuri „Molodţî“, grupul vocal „Narenler“, al Uniunii Democrate Tătare din Tulcea, ansamblul „Tuna“, al Uniunii Democrate Turce din Tulcea. Spectacolul a cuprins și colinde şi dansuri populare, moment susţinut de ansamblul „Danubius“, al Centrului Cultural „Jean Bart“ Tulcea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*