Slujire arhierească la hramul mănăstirii Saon

FOTO Episcopia Tulcii

Astăzi, 1 octombrie, Preasfințitul Părinte Visarion a oficiat Sfânta Liturghie arhierească cu prilejul hramului bisericii mari a mănăstirii Saon, a treia în ordine cronologică între cele mai vechi mănăstiri tulcene, după Cocoş şi Celic Dere.

La Sfânta Liturghie, alături de Preasfințitul Părinte Visarion s-a aflat un sobor de preoți și diaconi precum şi creștini tulceni şi pelerini.

În cuvântul de învăţătură P.S. Părinte Visarion a vorbit despre sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului şi evlavia credincioşilor către ea, precum şi despre 1 octombrie – Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, pentru care Patriarhia Română a proclamat anul omagial 2023.

În cadrul slujbei au fost pomeniţi ctitorii, slujitorii şi ostenitorii acestui venerabil locaş de închinare, iar la sfârşitul slujbei s-au făcut şi slujbe de sănătate pentru binefăcătorii sfintei mănăstiri.

Din istoricul mănăstirii se cunoaște faptul că aceasta a luat ființă în anul 1881, ca urmare a strămutării tuturor călugărilor de la Celicul Mic la Saon, an în care se ridică din chirpici și lemn prima biserica cu hramul Înălțarea Domnului.

Mănăstirea are o soartă vitregă, fiind desființată în anul 1959 conform Decretului 410, și maicile fiind alungate pentru un timp. Abia în 1972 reînvie viața monahală în cadrul complexului mănăstiresc.

Biserica mare a mănăstirii, în care s-a slujit astăzi, păstrează cu mare cinste registre din fresca inițială realizată între anii 1956 -1959 de către părintele Sofian Boghiu și Felix Dubneag. Planurile de construcție aparțin cunoscutului arhitect Toma Dobrescu din București.

Astăzi mănăstirea Saon se poate mândri cu o istorie de 142 de ani, cu valori de artă de secol XIX păstrate cu sfinţenie într-o adevărată oază de linişte pe malul lacului Saon din nordul Dobrogei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*