Sistemul RO-ALERT, testat în județul Tulcea între 18-30 iulie

Sistemul RO-ALERT

În perioada 18-30 iulie, la nivelul județului Tulcea, va avea loc o nouă rundă de testări ale Sistemului RO-ALERT.

Mesajele către populația din județul Tulcea se vor transmite după următorul calendar:

18.07.2018 – în intervalul orar 10:00-12:00 – Babadag;

19.07.2018 – în intervalul orar 10:00-12:00 – I.C. Brătianu, Smârdan, Măcin;

22.07.2019 – în intervalul orar 10:00-12:00 – Casimcea, Dăeni, Beidaud, Baia, Ceamurlia De Jos, Jurilovca, Stejaru, Topolog, Slava Cercheză, Ciucurova, Ostrov, Dorobanțu, Peceneaga, Turcoaia, Cerna, Carcaliu, Hamcearca, Horia, Izvoarele, Mihai Bravu;

23.07.2019 – în intervalul orar 09:00-12:00 se transmite către o zonă sub forma unui patrulater rezultat prin unirea punctelor de intersecție a următoarelor localități:

  1. Ciucurova, Dorobanțu, Cerna
  2. Topolog, Casimcea, Dăeni
  3. Baia, Stejaru, Beidaud
  4. Babadag, Mihai Bravu, Sarichioi

24.07.2019 – în intervalul orar 09:00-12:00 – I.C. Brătianu, Jijila, Grindu, Luncavița, Văcăreni, Isaccea, Somova, Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, C.A. Rosetti, Sulina, Sfântu Gheorghe, Murighiol, Jurilovca, Ceamurlia de Jos, Baia, Beidaud, Casimcea, Dăeni, Carcaliu, Ostrov, Turcoaia, Peceneaga, Măcin, Smârdan, Mihail Kogălniceanu, Mihai Bravu, Babadag, Sarichioi;

25.07.2019 – în intervalul orar 10:00-12:00 – întreg teritoriul național;

26.07.2019 – în intervalul orar 09:00-12:00 – întreg teritoriul  județului Tulcea;

29.07.2019 – în intervalul orar 10:00-12:00 – Grindu, Jijila, I.C. Brătianu, Smârdan, Măcin;

30.07.2019 – în intervalul orar 09:00-12:00 întreg teritoriul  județului Tulcea.

Activitatea are scopul de a examina funcționarea sistemului, prin transmiterea unor mesaje de test către telefoanele mobile aflate in raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone.

Telefoanele configurate pentru receptia mesajelor RO-ALERT și care se vor afla în aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor recepționa următorul mesaj „TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție” .

Modurile de afișare și sunetele de avertizare sunt diferite în funcție de modelele telefoanelor mobile.

Pentru a primi mesajele transmise de IGSU si structurile sale teritoriale, ISU Tulcea recomandă cetățenilor să se asigure că pe terminalele mobile sunt realizate setările corespunzătoare. Informațiile privind configurarea telefoanelor, în funcție de model și de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziția publicului pe portalul www.ro-alert.ro și pe site-urile operatorilor publici de rețele de comunicații mobile.

Din momentul operaționalizării Sistemului RO-ALERT (septembrie 2018) și până în prezent, au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populației, în situații reale. Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inundații sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezența unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urși), toate aceste situații au impus avertizarea cetățenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populația a fost informată de existența pericolului imediat și a putut adopta măsurile de autoprotecție.

Ce este Sistemul RO-ALERT?

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră.

Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele rețelelor de comunicații mobile ale furnizorilor de servicii de comunicații mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile și configurate corespunzător care se afla in acele zone.

Când se transmit mesaje RO-ALERT?

Mesajele sunt difuzate doar in situatii majore de urgenta, în zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Ce tipuri de telefoane recepționează mesajele RO-ALERT?

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.

Nu este nevoie sa aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*