Sergiu Constantinescu, deputat PSD Tulcea: „Delta Dunării este prioritatea și merită acțiuni ferme și soluții pe termen lung. Rămânem implicați!”

Sergiu Constantinescu și Mircea Fechet. FOTO Facebook Sergiu Constantinescu

Delta Dunării reprezintă una dintre cele mai valoroase și fragile zone naturale ale României, iar dezvoltarea sa durabilă necesită măsuri concrete și susținute. Recent, deputatul PSD Tulcea, Sergiu Constantinescu, s-a întâlnit cu ministrul mediului, Mircea Fechet, cu care a discutat despre o serie de măsuri menite să sprijine protecția mediului în zona Deltei Dunării, dar și să îmbunătățească condițiile de trai pentru locuitorii din zonă.

Constantinescu a subliniat importanța unui parteneriat strâns între autoritățile centrale și cele locale, cu consultarea permanentă a oamenilor locului, pentru valorificarea sustenabilă a potențialului turistic și economic al deltei.

„Un proiect legislativ pentru Delta Dunării făcut consultându-te doar cu un ONG de mediu de la București sau internațional este o crimă. Nu poți să propui legi, chiar dacă ești parlamentar, știind despre zonă doar ce ai văzut ca turist. Multe proiecte au fost făcute așa. Nu, nu voi propune niciun proiect legislativ care vizează oamenii zonei fără să discutăm înainte cu ei. Mult.

Delta e locuită, nu e doar un monument UNESCO pentru care avem obligația să ne luptam în fiecare zi fiecare dintre noi. Însă nici nu putem să ne trezim peste noapte să impunem restricții peste restricții, după câte o partidă de pescuit sau un weekend la schi nautic cu un speedboat de 500 cp. Acesta este și motivul pentru care l-am invitat pe domnul ministru în Delta Dunării. Să vorbim cu localnicii, nu cu turiștii, cu primarii și oamenii care trăiesc, muncesc… supraviețuiesc aici, la ore bune distanță de un doctor, o farmacie sau un liceu. Oameni pe care ne dorim să îi avem în continuare în deltă, pentru că ei păstrează tradițiile cu care ne lăudăm la fiecare târg turistic”, a explicat Sergiu Constantinescu, pentru TLnews.

Un punct important al discuției pe care deputatul tulcean a avut-o cu ministrul mediului a fost proiectul portului de la Sarichioi, un obiectiv strategic pentru dezvoltarea locală, dar care s-a lovit în decursul anilor de opoziția activiștilor de mediu, care au atras atenția că un astfel de proiect ar putea favoriza interese economice private în detrimentul protecției mediului, cu un impact negativ asupra biodiversității Deltei Dunării.

„Întotdeauna când vrei să faci ceva, orice, apar „vocile” și zeci de persoane care ne vor explica, în cuvinte foarte sofisticate, de ce nu se poate și de ce nu trebuie să se facă. Orice, de la autostrada Comarnic-Brașov, până la portul vechi din Sarichioi. La câțiva kilometri distanță, în Jurilovca, primarul Eugen Ion a reușit să construiască o bijuterie de port turistic și a triplat numărul de turiști în zonă fără niciun impact negativ asupra biodiversității. De ce credeți că la Sarichioi vor sta lucrurile altfel?

Nu poți finanța din fonduri europene niciun proiect cu impact negativ asupra mediului sau care să distrugă habitate naturale. Toate investițiile pe care le face statul trebuie să aibă impact economic, pentru că asta se transformă în locuri de muncă mai bine plătite, o viată mai bună pentru români și taxe mai multe la buget, pentru noi investiții. Delta Dunării este un loc în care trăiesc oameni, nu este doar un loc în care vin turiștii două luni pe an, la căte un festival, după care rămân tone de deșeuri cu care trebuie să se descurce localnicii”, a punctat Sergiu Constantinescu.

Aflat la primul său mandat în Parlament, deputatul social-democrat este conștient de imaginea nefavorabilă și de lipsa de încredere pe care oamenii o au în clasa politică, ca urmare a unui lung șir de promisiuni electorale care au rămas… doar pe hârtie. Din acest motiv, Sergiu Constantinescu consideră că oamenii politici au datoria, mai mult decât oricând, să meargă în mijlocul oamenilor, nu doar în timpul campaniilor electorale, pentru a discuta despre nevoile și problemele acestora.

„Guvernele și autoritățile locale, din toată România, au promis multe în ultimii 35 de ani. Însă, în județul Tulcea, ați avut noroc în ultimii ani de oameni pricepuți și îndrăzneți, iar investițiile chiar se văd. Tocmai ce v-am spus despre Jurilovca. Nu promit nimic nici acum, la fel cum nu am promis nici în campania electorală. Nimic altceva decât că o să susțin toate proiectele de dezvoltare locală și o să mă lupt în fiecare zi ca fiecare locuitor să aibă o viață mai bună decât ieri”, a conturat Sergiu Constantinescu principiile după care dorește să-și ghideze activitatea parlamentară.

Un subiect sensibil pe care deputatul tulcean dorește să-l aducă în atenție, în discuțiile dintre autoritățile locale, cele centrale și locuitorii deltei, este cel al restricțiilor impuse pescarilor, în condițiile în care braconajul rămâne unul dintre principalele flageluri cu care se confruntă Delta Dunării.

„Braconajul a fost întotdeauna o problemă, nu cred că se va rezolva curând pentru că se face de conveniență, cu noi toți cei care cumpărăm ce braconează ei. Nimeni nu braconează pentru „consumul gospodăriei”. Trebuie să fim sinceri cu noi, cine sunt braconierii? Nu cred că sunt niște băieți din Tăuții-Măgherăuș, județul Maramureș. Localnicii îi știu, dar le este teamă. Pescarii știu cine braconează și le este teamă. Sunt sigur că îi știu și autoritățile responsabile să îi ancheteze, dar închid ochii”, recunoaște Sergiu Constantinescu, care știe și care este soluția în lupta cu acest fenomen infracțional.

„Soluția este simplă. O vedem zilele acestea. Ancheta din Portul Constanța este o lucrare documentată și executată  de DNA central, nu de structura locală cu care e ușor să faci un acord de recunoaștere a vinovăției pentru acte de corupție, chiar și în domeniul protecției mediului, în așa fel încât să îți păstrezi și funcția, nu doar libertatea”, este de părere deputatul tulcean.

Viitoarea vizită a ministului Mircea Fechet în Delta Dunării și întâlnirea acestuia cu autoritățile locale și locuitorii din zonă, la inițiativa deputatului Sergiu Constantinescu, reprezintă un pas important în direcția unei dezvoltări reale a regiunii. Discuțiile pot duce la inițiative legislative, care să fie susținute de către parlamentarii tulceni, și care să fie aplicate în strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a Deltei Dunării.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*