Senatorul USR Costel Vicol: “Agricultura ar putea salva economia județului Tulcea, dar fermierii ar trebui ajutați de Guvernul României. Sau mai bine zis, Guvernul să nu pună piedici agricultorilor”

Senatorul USR de Tulcea Costel Vicol

Senatorul USR de Tulcea Costel Vicol consideră că agricultura ar putea salva economia județului, dar a precizat că pentru acest lucru fermierii ar trebui ajutați de Guvernul României sau mai bine zis, Guvernul să nu pună piedici agricultorilor.

Costel Vicol a declarat pentru TLnews, că fermierii doresc doar să muncească pământul, să crească animale și să producă alimente de bază pentru traiul de zi cu zi.

“Județul Tulcea are o suprafață de 8500 km2 fiind al patrulea județ ca mărime din România cu o suprafață de 3,5%. Din total suprafață aproape jumătate este reprezentată de Delta Dunării și complexul Razelm. De aceea turismul, pescuitul și agricultura rămân îndeletnicirile de bază ale comunității tulcene. Dacă cu pescuitul ne-am lămurit, acesta mergînd în continuă scădere din cauza factorilor arhicunoscuți, agricultura ar putea salva economia județului, însă acești fermieri ar trebui ajutați de guvernul României, sau mai bine zis, guvernul să nu pună piedici agricultorilor. Ei doresc doar să muncească pământul, să crească animale, să producă alimente de bază pentru traiul de zi cu zi a fiecarui român, indiferent de statutul social. Fără pământ nu putem trăi. Avem pământ, avem apă”, a spus Costel Vicol.

Senatorul USR de Tulcea a identificat câteva dintre problemele cu care se confruntă agricultorii din Tulcea.

“Problemele agricultorilor din Tulcea sunt aceleași ca și în restul țării și constau în mărirea accizelor la combustibil, mărirea polițelor de asigurare, umplerea capacităților de stocare cu cereale din Ucraina mai ieftine dar de o calitate inferioară și un lucru foarte important pe care participanții la protest, cel puțin cei din transport nu l-au menționat și anume blocarea camioanelor în frontierele României, noi nefiind în Schengen!”, a explicat senatorul Costel Vicol.

El a mai declarat că întârzierea la plata subvențiile nu face decât să încurce planurile fermierilor.

“În ceea ce privește legislația actuală, ea permite atât celor care lucrează pământul, cât și pentru crescătorii de animale sau albine să se dezvolte, dar actuala guvernare, întârzie cu plata subvențiilor, pun tot felul de piedici încurcând mai mult, decât să ajute!”, a mai spus Costel Vicol.

Senatorul USR a vorbit și despre programele de informare a fermierilor despre schimbările climatice, dar nu toți au aplicat la aceste proiecte.

“Știu că există programe de formare, consultanță și informare a fermierilor despre schimbările climatice, despre noi culturi de cereale, despre inovări și noi strategii de promovare a produselor, atât în piețele interne cât și în cele internaționale, finanțate prin AFIR și CRPE, însă din păcate nu toți fermierii au aplicat la aceste proiecte și probabil din cauza asta exportul  de produse agricole se află încă în fază incipientă”, a mai spus Costel Vicol.

Parlamentarul s-a referit și la faptul că fermierii tulceni folosesc îngrășăminte naturale pentru a nu polua apa în care trăiesc peștii care ajung pe masa locuitorilor județului și nu numai.

“Pentru că în Delta Dunarii pânza freatică se află foarte aproape de suprafață, pe alocuri fiind la doar 50 cm, agricultorii care au în exploatare amenajari agricole, trebuie să folosească doar îngrășăminte naturale, bio, pentru a nu polua apa în care trăiesc peștii care inevitabil ajung pe masa noastră. Totodată, în județ avem un incinerator de animale pentru a  proteja solul de scurgerea toxinelor provenite de la cadavre de animale îngropate”, a declarat Costel Vicol.

De asemenea, un alt subiect abordat de senatorul USR de Tulcea a fost legat de problema transportului cerealelor.

“Problema transportului de cereale din zona Deltei este destul de gravă, este o problemă majoră deoarece toate camioanele care transportă cereale din zonă, sunt condiționate de bacuri care conform legii merg doar pe timp de zi în timp ce noi știm că în campania de recoltare se lucrează la “foc continuu” agricultura fiind condiționată de starea vremii”, a afirmat Costel Vicol.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*