Șefii Consiliilor Județene Tulcea și Constanța au semnat un act de promisiune publică pentru dezvoltarea Dobrogei

Conducerea CJ Tulcea și CJ Constanța, în ședință comună. FOTO CJT
Conducerea CJ Tulcea și CJ Constanța, în ședință comună. FOTO CJT

Sala Remus Opreanu a Prefecturii Constanța a găzduit miercuri, 24 octombrie, ședința solemnă comună a Consiliului Județean Tulcea și a Consiliului Județean Constanța, organizată în cadrul seriei de evenimente dedicate împlinirii a 140 de ani de la alipirea Dobrogei la Patria – Mamă și Centenarul Marii Uniri.

Cu acest prilej președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu și președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Marius Țuțuianu au semnat un Act de promisiune civică. Potrivit acestuia, membrii Consiliului Județean Constanța și ai Consiliului Județean Tulcea vor depune împreună toate eforturile în vederea realizării proiectelor necesare pentru dezvoltarea Regiunii „Dobrogea”.

„În fața istoriei, cu conștiința datoriei față de locuitorii acestei provincii, membrii celor două instituții își vor acorda sprijin reciproc pentru realizarea următoarelor obiective: Drumul expres DX8 care va lega Constanța de Tulcea, Tulcea de Brăila, de podul de peste Dunăre și mai departe de viitoarea Autostradă Brăila – Galați – Buzău; Construirea Spitalului Regional Constanța – un nou spital de anvergură; Crearea brandului Dobrogea – marcă înregistrată, sub cupola căreia se vor realiza produse, servicii, evenimente și orice alte obiective tipic dobrogene; Construirea Podului suspendat peste Dunăre, în zona Jijila (Tulcea) – Brăila, un proiect strategic de importanță majoră nu numai pentru județele Tulcea și Constanța, ci pentru întreaga țară, care va asigura conexiunea viitorului drum expres Constanța – Tulcea – Brăila, peste fluviu, spre Moldova; Modernizarea Aeroportului Delta Dunării Tulcea, singura poartă aeriană cu acces direct spre Rezervația Biosferei; Modernizarea Portului Tulcea, singura poartă de acces spre localitățile izolate din Delta Dunării“, se arată în documentul amintit.

„În acest an istoric, 2018, în care întreaga suflare autohtonă aniversează 100 de ani de identitate națională sub numele România, fiecare zi trebuie să fie un prilej de sărbătoare pentru toți cei născuți pe meleaguri românești.

Parafrazându-l pe marele Creangă, nu știu alții cum sunt, dar noi, dobrogenii, suntem mândri că aparținem acestui colț de rai, că am prins aici rădăcini și am sădit, la rândul nostru, semințe care deja au încolțit sau germeni ale căror roade se vor vedea în timp.

Ne-am adunat, laolaltă, tulceni și constănțeni, pentru a ne sărbători trecutul și prezentul și pentru a ne pecetlui un viitor împreună. Istoria ne-a vrut împreună, uniți în cuget, simțiri și, mai ales, în diversitate etnică. În urmă cu 140 de ani, Carol I adresa ostaşilor Proclamaţia către dobrogeni, prin care încuraja toleranţa şi prietenia dintre etnii: „Soldaţi! Azi veţi pune piciorul pe acest pământ care devine din nou românesc! În această nouă Românie veţi găsi o populaţiune care, în cea mai mare parte, este deja românească. Însă veţi găsi şi locuitori de alt neam şi credinţe.

Între ei veţi găsi mahomedani, ale căror obiceiuri se deosebesc de ale noastre. Vă recomand cu deosebire să respectaţi credinţa lor. Fiţi în mijlocul noilor voştri concetăţeni anteluptători ai legalităţii şi ai civilizaţiei Europei”.

Acum, în plină modernitate, îmi exprim convingerea că întrunim toate atributele pentru a face cinste înaintașilor noștri și pentru a le duce mai departe, cu aceeaşi demnitate, misiunea și idealurile de prosperitate, unitate şi comuniune etnică.

Cu respect mă înclin, astfel, în faţa trecutului adesea neprietenos, dar care ne-a ținut totuși împreună, privind, în acelaşi timp, cu încredere într-un viitor cât mai optimist și vă urez dumneavoastră, tuturor aici de  față, „La munți ani, dragi constănțeni! La mulți ani, dragi tulceni, La mulți ani, frați dobrogeni!”, a declarat cu acest prilej președintele Horia Teodorescu.

La ședința comună au participat și vicepreședinții Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani și Petre Badea, secretarul general al județului, Marius Cristi Mihai, membrii consiliilor județene, parlamentarii celor două județe, dar și primari din toate localitățile Dobrogei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*