Schimbarea la față, sărbătorită în Episcopia Tulcii

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Visarion,

În fiecare an, la data de 6 august, credincioșii tulceni se adună sub cupola istoricei biserici Schimbarea la Față din Tulcea, singura din Municipiul de la gurile Dunării și, a doua cu acest hram din Episcopia Tulcii. 

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Visarion, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la slujbă luând parte și numeroși credincioși.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre semnificația paraznicului împărătesc și despre posibilitatea noastră de a ne apropia de Dumnezeu și de a vedea, prin Sfintele Taine, lumina cea dumnezeiasca, singura care poate să lumineze calea spre mântuire.

La momentul potrivit al slujbei s-au împărtășit cu Sfintele Taine numeroși credincioșii care s-au pregătit pentru aceasta. În cadrul slujbei au fost pomeniți ctitorii, preoții și enoriașii bisericii adormiți întru Domnul de-a lungul vremii, pentru care s-au și făcut slujbe de pomenire.

Actuala biserică Schimbarea la Față, cunoscută și sub numele de ,,rusească” sau ,,căzăcească” este construită în perioada 1872 -1882, cu acordul (firmanul) autorităților otomane care încă mai stăpâneau Dobrogea la acea vreme. Pe locul acesteia a existat la mijlocul secolului al XVIII-lea o altă biserică, aceasta fiind cea mai veche atestare a unui lăcaș de cult creștin în Tulcea.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*