Referendumul pentru demiterea primarului din IC Brătianu va fi organizat în data de 21 august

Prefectura Tulcea. FOTO Adrian Boioglu

Prefectura Tulcea a anunțat că referendumul pentru demiterea primarului în funcție al comunei I.C. Brătianu va fi organizat în luna august. Inițiativa referendumului a aparținut unui grup de locuitori cu drept de vot din localitatea I.C. Brătianu.

„Prin Hotărârea nr.1 din data de 27.06.2022, comisia pentru organizarea referendumului local având ca obiect demiterea primarului în funcție al comunei I.C. Brătianu, județul Tulcea, se stabilește ziua de 21 august 2022 ca dată pentru desfășurare referendumului”, precizează prefectul Alexandru Dan Munteanu. 

Hotărârea se va comunica primăriei comunei I.C. Brătianu pentru a fi adusă la cunoștința publică.

Conform Codului administrativ, art.145, cheltuielile pentru organizarea referendumului local se suportă din bugetul unității administrativ teritoriale. Referendumul local este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puțin 30 la sută din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ teritorială.

Conform art. 162 din Codul administrativ:

  • Mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, conform procedurii prevăzute la art. 144 şi 145, care se aplică în mod corespunzător.
  • Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, orașului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivității locale sau a neexercitării atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului.
  • Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul nașterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărții de identitate şi semnătură olografă ale cetățenilor care au solicitat organizarea referendumului.
  • Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25 la sută dintre locuitorii cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*